Περισσότεροι από 200 διασώστες έχουν μεταβεί στο σπήλαιο Ρίζεντινγκ-Σαχτχέλε, στα σύνορα της νότιας Γερμανίας με την Αυστρία, προκειμένου να απεγκλωβίσουν έναν σπηλαιολόγο, ο οποίος είναι παγιδευμένος σε βάθος 1.000 μέτρων από την περασμένη Κυριακή. Η επιχείρηση για την ανάσυρση του 52χρονου, ο οποίος φέρεται να είναι και τραυματισμένος, ενδέχεται να διαρκέσει από τρεις έως και πέντε ημέρες, ανέφεραν οι αρχές.

Ο 52χρονος γερμανός επιστήμονας, Γιόχαν Βεστχάουζερ, φέρεται να τραυματίστηκε στο κεφάλι και το στήθος από κατολίσθηση, τη νύχτα της Κυριακής, ενώ εξερευνούσε το σπήλαιο με δύο συναδέλφους του. Ο ένας από αυτούς παρέμεινε με τον τραυματία, που δεν μπορούσε να μετακινηθεί, ενώ ο δεύτερος, ηλικίας 42 ετών, βγήκε στην επιφάνεια προκειμένου να ειδοποιήσει τις αρχές και να φέρει βοήθεια. Χρειάστηκε περίπου 12 ώρες για να ανέβει τα 1.000 μέτρα που τον χώριζαν από την είσοδο του σπηλαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Δευτέρα, μια ομάδα αποτελούμενη από αστυνομικούς, πυροσβέστες, εθελοντές, γιατρούς και ειδικούς από την Αυστρία και την Ελβετία που έφτασαν στο σπήλαιο, προσπαθούν να οργανώσουν την επιχείρηση διάσωσης του σπηλαιολόγου.

Σχεδιάζουν να ανεβάσουν τον Βεστχάουζερ σταδιακά στην επιφάνεια τοποθετώντας πέντε ενδιάμεσους σταθμούς κατά μήκος της στενής, κάθετης σήραγγας.Σημειώνεται ότι το σπήλαιο παρουσίαζει ιδιαίτερα περίπλοκη μορφολογία, με πολλούς κάθετους άξονες, γεγονός που δυχεραίνει το έργο των διασώστων.

Ο σπηλαιολόγος έχει τις αισθήσεις του, όμως η υγεία του δεν είναι καλή, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αρχικά οι διασώστες εκτιμούσαν ότι η ανάσυρσή του θα έπαιρνε εβδομάδες γιατί ο 52χρονος δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος και να αναρριχηθεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κατάστασή του παρουσιάζει βελτίωση: Ο 52χρονος σήμερα κατάφερε να σταθεί όρθιος για μικρά χρονικά διαστήματα και αυτό θα βοηθήσει στην μεταφορά του. Υπολογίζεται ότι η επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης