Αλβανία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εν όψει της επίσκεψης του Βούτσιτς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 10:23
Αλβανία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εν όψει της επίσκεψης του Βούτσιτς
Φρούριο θυμίζουν από τα μεσάνυχτα τα Τίρανα, εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που έχουν λάβει οι αλβανικές Αρχές εν όψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στην Αλβανία, έπειτα από 70 χρόνια.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Βούτσιτς θα είναι σε ετοιμότητα 1.500 αστυνομικοί, άνδρες της εθνοφρουράς, των μυστικών υπηρεσιών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Επίσης, στρατιωτικά ελικόπτερα θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο πάνω από την αλβανική πρωτεύουσα.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναμένεται στα Τίρανα στις 11.30 (12.30 ώρα Ελλάδος) και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχο Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα.

Η επίσκεψη του κ. Βούτσιτς ερμηνεύεται στα Τίρανα ως μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι «ψυχρές» -σχεδόν ανύπαρκτες- σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως λόγω του Κοσόβου.

Όπως σχολιάζουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τόσο η επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού στα Τίρανα όσο και η επίσκεψη του Αλβανού ομολόγου του στο Βελιγράδι, περίπου έξι μήνες πριν, διεξήχθησαν υπό την πίεση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρείται, επίσης, εμπνευστής της συνόδου κορυφής των χωρών της Βαλκανικής, που πραγματοποιήθηκε, στις αρχές του έτους, στο Βερολίνο.

Όμως, παρά τη νότα αισιοδοξίας στις πολιτικές τάξεις τόσο του Βελιγραδίου όσο και των Τιράνων, ουδείς αναμένει κάποια θεαματική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων από αυτές τις επισκέψεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, 10:26