Τρεις τεχνολογικοί «ογκόλιθοι» ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να εναντιωθούν στην προσπάθεια της Google να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Η Amazon, η Microsoft και η Yahoo θα λάβουν ενεργό μέρος στη Συμμαχία Aνοιχτού Βιβλίου (OBA), σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Google με εκδότες και συγγραφείς.
Η Συμμαχία υποστηρίζει ότι αυτός ο συμβιβασμός της Google θα επιτρέψει στην υπηρεσία Google Books να γίνει μονοπώλιο στις ψηφιακές βιβλιοθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Google προσπαθεί να μονοπωλήσει το σύστημα βιβλιοθηκών. Αν αυτή η συμφωνία προχωρήσει, θα προσπαθήσει να γίνει η μόνη βιβλιοθήκη», υποστήριξε στο BBC ο Brewster Kahle, ιδρυτής του Internet Archive, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ανέλαβε την πρωτοβουλία κατά του Google Books.

Όλα άρχισαν τo 2004, όταν η Google ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιοποίησης κειμένων για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του κόσμου. Στην περίπτωση έργων που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, οι χρήστες μπορούν να δουν μόνο αποσπάσματα του κειμένου.

Το 2005, όμως, η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και το Σωματείο Συγγραφέων κατέθεσαν αγωγή κατά της Google για μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Το 2008, η Google πρότεινε στους ενάγοντες εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 125 εκατ. δολαρίων. Με το ποσό αυτό θα δημιουργηθεί ένα μητρώο, όπου οι εκδότες και οι συγγραφείς θα μπορούν να καταχωρούν τα έργα τους για να αποζημιώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, η αμερικανική Δικαιοσύνη δέχεται σχόλια και ενστάσεις επί της πρότασης συμβιβασμού έως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Στις αρχές Οκτωβρίου, δικαστήριο της Νέας Υόρκης θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή αν θα απορρίψει την αγωγή κατά της Google.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης