Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Με το σκεπτικό «γιατί ο θείος Σαμ πρέπει να παραμένει για πάντα ο θείος Σαμ και να πληρώσει για τα πάντα;», οι γερουσιαστές Rand Paul και Tom Udall εισήγαγαν νομοσχέδιο για τον τερματισμό της υπερβολικά δαπανηρής σύγκρουσης στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα διακήρυξαν «τη νίκη» στον μακροχρόνιο πόλεμο των ΗΠΑ έπειτα από 18 χρόνια, που έχει στοιχίσει περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 100.000 νεκρούς.

«Ο κατάλογος των πληρωμών βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι απίστευτα προσβλητικός για τους Αμερικανούς φορολογουμένους» υποστηρίζουν οι δύο γερουσιαστές.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε να δηλώσουμε τη νίκη και να εγκαταλείψουμε τον πόλεμο» υποστήριξε ο Rand Paul (Ρεπουμπλικάνος). Σε βίντεο που αναγγέλλει την πρόταση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων μετά την υποβολή στο Κογκρέσο του «Noble Service (AFGHANS), προσθέτει: «Νομίζω ότι ο χρόνος έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύντομα, τα μέλη των αμερικανικών αποστολών θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν σε πόλεμο που ξεκίνησε πριν γεννηθούν» δήλωσε ο Udall (Δημοκρατικός). Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μαζί με το νομοσχέδιο, επισημαίνει ότι «η Αλ Κάιντα – αφορμή της εισβολής το 2001- είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο Αφγανιστάν κάπου δύο δεκαετίες αργότερα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι εδώ και πολύ καιρό νεκρός».

Υπενθυμίζοντας την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία, το νομοσχέδιο AFGHANS λειτουργεί με προθεσμία ενός έτους για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Περιέχει, επίσης, σχέδια που καταργούν με την ολοκλήρωση της αποχώρησης το έγγραφο που πρόβλεπε το δικαίωμα των ΗΠΑ να εισβάλλουν σε κάθε χώρα με την πρόφαση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ο Rand Paul ανέφερε μερικά από τα πιο γελοία έργα που κατασκεύασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν τους Ταλιμπάν. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται πολυτελές ξενοδοχείο στην Καμπούλ, σταθμός φυσικού αερίου για ένα έθνος όπου δεν υπάρχει αυτοκίνητο να κινείται με φυσικό αέριο και έργο ηλεκτροδότησης σε περιοχή υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Το νομοσχέδιο AFGHANS διακηρύσσει επίσης τη νίκη στο Αφγανιστάν – κάτι που οι Αμερικανοί στρατηγοί έχουν επανειλημμένα παραδεχτεί πως αυτό είναι αδύνατο, με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας και ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αναγνωρίζει το Αφγανιστάν ως «χαμένη υπόθεση», μειώνοντας στο μισό το επίπεδο των στρατευμάτων μέσα στους επόμενους μήνες και προωθώντας την πλήρη αποχώρηση σε τρία έως πέντε χρόνια.

Οι βετεράνοι είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι για τη δυνατότητα νίκης, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν καταστροφή για τις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης