Κατασκοπευτικά αεροπλάνα για τον εντοπισμό των 270 και πλέον απαχθεισών μαθητριών στη Νιγηρία στέλνουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να δοθεί τέλος στο θρίλερ που ξεκίνησε με την εισβολή των μελών της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ σε σχολείο θηλέων στις 14 Απριλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης στείλει και ειδικούς συμβούλους, που θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμοι στις έρευνες, ενώ έχει παράσχει και στην νιγηριανή κυβέρνηση και εικόνες από δορυφόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις ΗΠΑ, στις έρευνες συνδράμουν μέσω της αποστολής ειδικών ομάδων η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (Africom) βρίσκεται ήδη στην Αμπούζα για να έχει συνομιλίες με τις αρχές της Νιγηρίας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι Αμερικανοί στις έρευνες. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες βρίσκεται στην Νιγηρία «για να συζητήσει για την αμερικανική βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας όπως και για όλη την συνεργασία» ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και τις νιγηριανές, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας 27 λεπτών, στο οποίο διακρίνονταν 130 κορίτσια με πλήρη μουσουλμανική αμφίεση, διακρινόταν δηλαδή μόνο μέρος του προσώπου τους, τα οποία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι. Οι περισσότερες από τις μαθήτριες που έπεσαν θύματα απαγωγής είναι χριστιανές, ενώ δύο από αυτές διαχωρίστηκαν από τις άλλες και πιθανότατα εξαναγκάστηκαν να δηλώσουν στην κάμερα πως πλέον ασπάστηκαν το Ισλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βίντεο, ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Abubakar Shekau είπε πως προτίθεται να ανταλλάξει τις ομήρους με την απελευθέρωση μαχητών της οργάνωσης, που εκτίουν ποινή φυλάκισης. «Ορκίζομαι στον Αλλάχ, ότι δεν θα τις ξαναδείτε ποτέ, αν δεν απελευθερώσετε τα αδέλφια μας που κρατάτε φυλακισμένα» είπε ο Shekau.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης