Αμερικανικά «αόρατα» αεροσκάφη αγόρασε το Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010, 06:56
Αμερικανικά «αόρατα» αεροσκάφη αγόρασε το Ισραήλ
Το Ισραήλ υπέγραψε με τις ΗΠΑ συμφωνία, ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά περίπου 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35, της εταιρίας Lockheed Martin Corp, που είναι κατασκευασμένα, έτσι ώστε να μην εντοπίζονται από ραντάρ, γεγονός που τα καθιστά τα πλέον προηγμένης τεχνολογίας αεροσκάφη.

Το Ισραήλ θα παραλάβει τα μαχητικά από το 2015 έως το 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πλευράς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Νέα Υόρκη. Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που αγοράζει τέτοια αεροσκάφη εκτός από τις εννέα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η συμφωνία Ισραήλ-ΗΠΑ υπεγράφη ύστερα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, που αφορούσαν την τιμή των αεροσκαφών, τη βιομηχανική συμμετοχή του Ισραήλ στην παραγωγή των F-35 και την προσαρμογή των ισραηλινών δυνατοτήτων στον στόλο των αεροσκαφών που θα αποκτήσει.

Το κόστος καθορίστηκε περίπου στα 96 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αεροσκάφος, περιλαμβανομένου του κινητήρα. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται τα κόστη για εξομοιωτές, ανταλλακτικά και συντήρηση.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010, 07:01