Η 27η Ιουνίου 2019 θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα ως προς τις άμεσες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.

Ενώ λοιπόν δεν έχει αποκλιμακωθεί στον Περσικό Κόλπο η ένταση που προκλήθηκε από την κατάρριψη υπερσύγχρονου αμερικανικού κατασκοπευτικού drone η Ουάσινγκτον έστειλε ειδική δύναμη αμφίβιων επιχειρήσεωνΑυτό το 24ωρο λήγει και το τελεσίγραφο του Ιράν προς τις δυτικές χώρες όσον αφορά τα ανώτατα όρια ποσοτήτων εμπλουτισμένου ουρανίου που θα παρασκευάζει η ιρανική πυρηνική βιομηχανία. Κρίνεται δηλαδή εάν η Τεχεράνη θα υπερβεί τα συμπεφωνημένα διά της Συνθήκης του 2015 που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και των Ιρανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα όρια παρασκευής εμπλουτισμένου ουρανίου τα οποία ενδεχομένως θα παράγονται εφεξής στο Ιράν πλησιάζουν εκείνα που καταδεικνύουν δυνατότητα κατασκευής πια πυρηνικού όπλου.

Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση διά του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε προ ημερών πως δεν θα επιτραπεί στο Ιράν η απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το σκηνικό θυμίζει αυτά που συνέβησαν λίγο πριν τη δεύτερη επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ με πρόσχημα την ύπαρξη πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους.

Ενώ λοιπόν δεν έχει αποκλιμακωθεί στον Περσικό Κόλπο η ένταση που προκλήθηκε από την κατάρριψη υπερσύγχρονου αμερικανικού κατασκοπευτικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η Ουάσινγκτον έστειλε ειδική δύναμη αμφίβιων επιχειρήσεων η οποία ήδη έχει πάρει θέση κοντά στις ακτές της Περσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικεφαλής της δύναμης αυτής είναι το ελικοπτεροφόρο USS Boxer το οποίο πέρα από τα οπλικά συστήματα που διαθέτει, μεταφέρει και 2.200 άνδρες της 11ης μονάδας εκστρατείας των πεζοναυτών. Συνοδεύεται από δύο σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων, το USS John P. Murtha και το USS Harpers.

Επί του ελικοπτεροφόρου βρίσκεται και ένα αεροσκάφος τύπου Harrier καθέτου απογειώσεως. Τα ελικόπτερα που βρίσκονται στο ελικοπτεροφόρο Boxer είναι οπλισμένα με Sea Sparrow.

Ανεβάζει τους τόνους η Τεχεράνη

Το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ κατά οποιασδήποτε παραβίασης των συνόρων του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί να απειλεί με ισχυρότερη αντίδραση, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim, μία εβδομάδα αφού η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό, τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Η κατάρριψη του drone τους ήταν μια καλή εμπειρία για αυτούς ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετικότητα στα σύνορά μας», σχολίασε ο Λαριτζανί.

«Η αντίδραση του Ιράν θα είναι ισχυρότερη, αν επαναλάβουν το λάθος να παραβιάσουν τα σύνορά μας», τόνισε.

Χθες με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξαπέλυσε βολές κατά του Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, κατηγορώντας τον ότι δολοπλοκεί  με στόχο τον πόλεμο εναντίον της Τεχεράνης.

«Θέλετε να μάθετε γιατί αυτοί που αποδεδειγμένα απεχθάνονται τη διπλωματία αίφνης ενδιαφέρονται για συνομιλίες; Απλώς διαβάστε τη συνταγή του 2017 του πρεσβευτή Τζον Μπόλτον για το πώς θα καταστραφεί η JCPOA, η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης», έγραψε ο Ζαρίφ.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χρησιμοποίησε καυστική γλώσσα, σχολιάζοντας τις ενέργειες των ΗΠΑ.

«Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου σημαίνουν ότι είναι πνευματικά καθυστερημένος», δήλωσε ο Ροχανί στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Χαρακτήρισε «ηλίθιες και εξοργιστικές» τις κυρώσεις και «υποκριτικές» τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για διάλογο στο ανώτατο επίπεδο. «Επιβάλλετε κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών και ταυτόχρονα μας καλείτε σε διάλογο; Είναι προφανές ότι ψεύδεσθε», τόνισε ο Ροχανί.

Διαβάστε επίσης:
Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ΗΠΑ με ισχυρότερη αντίδραση σε περίπτωση που παραβιάσουν εκ νέου τα σύνορά της

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης