Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η έκθεση ενός αμερικανικού think tank, καθώς μιλάει για πιθανό πραξικόπημα.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από το RAND Corporation για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού και υποστηρίζει ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διώξει εκατοντάδες αξιωματικούς από το στράτευμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους του τουρκικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεσαίας κλίμακας στελέχη του στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία τους και ανησυχούν ότι θα εκδιωχθούν κι εκείνοι με συνοπτικές διαδικασίες από το στράτευμα» αναφέρει η έκθεση.

Και προσθέτει: «Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτή την απειλή την έχει λάβει υπόψη του σοβαρά ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν».

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, γίνονται συνεχείς συσκέψεις για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος, αλλά η αίσθηση στην Άγκυρα είναι ότι ακόμη βρισκόμαστε σε επίπεδο φημών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουρκικός Τύπος πάντως έχει πάρει πολύ στα σοβαρά την απειλή αυτή και κάποιοι αρθρογράφοι δεν μασούν τα λόγια τους και υποστηρίζουν ότι ένα πραξικόπημα είναι στα σκαριά.

Ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah, έγραψε τη Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

«Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος» έγραψε μεταξύ άλλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης