Αμερικανός Υπ. Δικαιοσύνης: Οι μυστικές υπηρεσίες «κατασκόπευαν» την προεκλογική ομάδα Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 20:08
Αμερικανός Υπ. Δικαιοσύνης: Οι μυστικές υπηρεσίες «κατασκόπευαν» την προεκλογική ομάδα Τραμπ

Κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης που είχε σήμερα με βουλευτές κατά την ακρόασή του σε μια επιτροπή της Γερουσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ισχυρίστηκε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ διεξήγαγαν «κατασκοπεία» εις βάρος της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι μένει να αποδειχθεί αν η παρακολούθηση αυτή ήταν νόμιμη.

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε από γερουσιαστές στην επιτροπή πιστώσεων της Γερουσίας, ο Μπαρ δήλωσε ότι διεξήχθη «κατασκοπεία» εις βάρος της προεκλογικής ομάδας Τραμπ από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά αργότερα επαναδιατύπωσε τις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για «μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση».

«Πιστεύω ότι έγινε κατασκοπεία. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτή ήταν δικαιολογημένη. Δεν λέω ότι δεν ήταν, αλλά πρέπει να το ελέγξω».

Τόνισε ότι θέλει να δει αν υπήρξε «κατάχρηση εξουσίας» από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. «Δεν πιστεύω μόνο από το FBI, αλλά όλες τις υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών».

Ενώ στην αρχή η τοποθέτησή του απηχούσε τις προσπάθειες Τραμπ να δυσφημίσει την έρευνα Μιούλερ, ο Μπαρ αναδιπλώθηκε έπειτα από ερωτήματα του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπράιαν Σατς, ο οποίος τόνισε ότι η χρήση του όρου «κατασκοπεία» είναι «αδικαιολόγητα εμπρηστική».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που ορίστηκε στο πόστο του από τον Τραμπ δήλωσε: «Θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν υπήρξε μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση», είπε προσαρμόζοντας τη δήλωσή του. Πρόσθεσε στην αρμόδια επιτροπή ότι θα εξετάσει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών που είχαν στόχο την ομάδα Τραμπ για την προεκλογική εκστρατεία 2016.

Ο Μπαρ τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δώσει στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα το κείμενο 400 σελίδων της έκθεσης του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Από το κείμενο θα αφαιρούνται τα αποσπάσματα εκείνα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο άλλες έρευνες ή να αποκαλύψουν απόρρητες πηγές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 20:08