Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Isik, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Παρασκευή, είπε πως η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ «βρίσκεται υπό την τουρκική κυριαρχία και δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε στο ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι Haberturk: «Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως η βάση είναι τουρκική και όλοι θα πρέπει να ζητούν άδεια προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν». Όπως είπε ακόμη, η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να κλείσει την στρατηγική αυτή αεροπορική βάση, που αποτελεί και σημαντική αποθήκη πυρηνικών, προειδοποιώντας τους συμμάχους της χώρας του «να είναι πιο ξεκάθαροι στον πόλεμο εναντίον του Daesh (Ισλαμικού Χαλιφάτου)».

Οι δηλώσεις Ισίκ γίνονται καθώς στην Τουρκία έχει αρχίσει ένας έντονος πολιτικός διάλογος για το ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ και η «συμμαχία των προθύμων», εναντίον του Daesh στη Συρία, αναφέρει τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu Agency.

Στην ίδια συνέντευξη επέκρινε τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπιτυχή και απογοητευτική για τις ΗΠΑ». Υποστήριξε ακόμη, πως όπως ελπίζει «η νέα διακυβέρνηση Τραμπ να διαβάσει το συριακό πρόβλημα σωστά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να προσθέσει πως η Συρία και το Ιράκ αλλά και ολόκληρη η περιοχή «έχει σημαντικά αποσταθεροποιηθεί μετά τον πόλεμο στον Κόλπο το 1990-1991 ρίχνοντας το φταίξιμο και στην πιο πρόσφατη αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι δηλώσεις Ισίκ, έρχονται ως απάντηση στην δήλωση του εκπροσώπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υποπτέραρχου John Dorrian, ότι «η βάση του Ιντσιρλίκ, είναι πολύτιμη για τον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του ISIS (Daesh).

«Ολόκληρος ο κόσμος έχει καταστεί ασφαλέστερος από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται απ΄εκεί» είπε ο Dorrian. Η Τουρκία έδωσε άδεια για την χρήση της αεροπορικής αυτής βάσης από τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, από το 2015.

Το Ιντσιρλίκ ως μέσον πίεσης στην Ουάσιγκτον

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που υπαινίσσονται το ενδεχόμενο να «κλείσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ». Οι δηλώσεις αυτές παραμένουν ως μέσον πίεσης της Άγκυρας προς την Ουάσινγκτον. Και οφείλονται στο γεγονός ότι η Τουρκία «είναι δυσαρεστημένη επειδή η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία δεν έχει συμμετάσχει ικανοποιητικά στις επιχειρήσεις εναντίον του Daesh στη βόρεια Συρία».

Την άποψη αυτή εξέφρασε με δηλώσεις του στο Radio Sputnik ο Dr. Huseyin Bagci, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρόεδρος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου ‘’Μέση Ανατολή’’ στην Άγκυρα.  «Αποτελεί επίσης μέσο πίεσης ώστε να σταματήσουν οι ΗΠΑ να ενισχύουν με όπλα και πολεμοφόδια σε ’’τρομοκράτες’’ στη Συρία όπως είναι οι Κούρδοι αντάρτες του PYD και άλλες ομάδες», πρόσθεσε ο Τούρκος καθηγητής.

Την Τετάρτη ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Ιντσιρλίκ, υποστήριξε πως οι Τούρκοι αναρωτιούνται για τι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν τη βάση, αλλά δεν υποστηρίζουν αεροπορικά τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην «ασπίδα του Ευφράτη».

Επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, τόσο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, όσο και για να εμποδίσουν τους Κούρδους της Συρίας να αυξήσουν την επιρροή τους με την παρουσία τους στην περιοχή κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Μην ξεχνάμε τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ

Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην χρήση τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ –συμπεριλαμβανόμενης της βάσης του Ιντσιρλίκ- ενδεχομένως να έχει άμεση επίπτωση και στην πυρηνική αποτρεπτική προοπτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Και αυτό επειδή στην αεροπορική αυτή βάση, είναι αποθηκευμένες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες τύπου B61-12.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει η πρώην βουλευτής Dr. Oya Akgonenc Mugisuddin, με δηλώσεις της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.  Η πρώην βουλευτής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Oya Akgonenc σύμβουλος σήμερα του προεδρείου του Κόμματος Πίστης είπε ακόμη πως οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, «ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Συρία», υποκρύπτουν ενδεχόμενη στροφή της Άγκυρας για την χρήση των τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την κα Mugisuddin, οι παρατηρήσεις αυτές του Ερντογάν, «είναι μάλλον δικαιολογημένες, επειδή αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει».

Ο Ερντογάν και οι οπαδοί του έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι Κούρδοι της Συρίας να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στα βόρεια της χώρας, προκαλώντας αναταραχή στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η δρ.Oya Akgonenc Mugisuddin επισημαίνει πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε σοβαρή κρίση, υποστηρίζοντας πως «αν δεν μας υποστηρίζουν στη μάχη εναντίον του Daesh και στέλνουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε εγείρονται πολλά ερωτήματα εναντίον ποίων μάχονται οι ΗΠΑ στη Συρία;».

Οι πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν και να εξαπλωθούν οι αμερικανικές πυρηνικές δυνατότητες», έρχονται σε αντίθεση με τα τουρκικά συμφέροντα. «Επειδή αποτελούν απειλή παρά προστασία για την Τουρκία», υποστηρίζει με δηλώσεις του στο Sputnik ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Türker Ertürk, πρώην επικεφαλής της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας, που επισημαίνει ότι «οι πυρηνικέ αυτές βόμβες δεν ελέγχονται από την Άγκυρα».

«Έτσι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της χώρας μου, ενώ η Άγκυρα δεν έχει δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει για τη δική της άμυνα», όπως υποστήριξε.

Μια παλιά ψυχροπολεμική ιστορία

Βάσει της συμφωνίας διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ της δεκαετίας του 1960, αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και σ΄αυτές συμπεριλήφθηκε και η Τουρκία, επιτράπηκε η αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών βομβών «βαρύτητας», τύπου B61-12, ενώ κάποιες άλλες χώρες αποδέχτηκαν την δυνατότητα ανεφοδιασμού των αεροσκαφών που τις μεταφέρουν.

Η συμφωνία φυσικά την εποχή εκείνη είχε στόχο την αποκαλούμενη «σοβιετική επιθετικότητα», αλλά στην πραγματικότητα να περιορισθούν τα εθνικά πυρηνικά προγράμματα χωρών όπως της Γερμανίας και τη Τουρκίας.

Έτσι,180 πυρηνικές βόμβες B61 αποθηκεύτηκαν στην Ευρώπη, κι από αυτές οι 50 πιστεύεται πως βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Στις αρχές του χρόνου η αμερικανική διοίκηση πυρηνικής αποτροπής, ανακοίνωσε πως ως τα μέσα του 2020 οι τύποι B61-12 των πυρηνικών βομβών, θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες B61-3, B61-4, B61-7 και B61-10.

Πληροφορίες από sputniknews.com | RT.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης