Αμετακίνητο το Ιράν στα πυρηνικά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, 20:37
Αμετακίνητο το Ιράν στα πυρηνικά
Την άρνησή του να στείλει το ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιό του στο εξωτερικό, όπως προβλέπει η συμφωνία που προτάθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επανέλαβε σήμερα το Ιράν, δια στόματος εκπροσώπου του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΑΣΕΑ) της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Αλί Μπανγκέρι, αναπληρωτής του γραμματέα του ΑΣΕΑ, δήλωσε: «Κανένα καύσιμο δεν πρέπει να εξέλθει από το Ιράν. Ένας από τους τρόπους για να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα του αντιδραστήρα της Τεχεράνης είναι η ταυτόχρονη ανταλλαγή, στο εσωτερικό του Ιράν, ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 3,5% έναντι ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%. Οι μεγάλες δυνάμεις γνωρίζουν τη θέση του Ιράν και αν ήθελαν να απορρίψουν την ιδέα της ταυτόχρονης ανταλλαγής, θα το είχαν ήδη κάνει».

Το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν είναι στο επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ του Ιράν και των κρατών της «ομάδας των έξι» (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ρωσία) που φοβούνται ότι η Τεχεράνη εμπλουτίζει περισσότερο από το αποδεκτό ποσοστό το ουράνιό της για να το χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009, 20:37