Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση στο Περού

Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση στο Περού

Ο κεντροαριστερός εθνικιστής, Ογιάντα Ουμάλα και η συντηρητική υποψήφια, Κέικο Φουχιμόρι, συγκεντρώνουν σχεδόν ίσο ποσοστό εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 5η Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λίμας που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι ελάχιστη με το 40,7% των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ του Ογιάντα Ουμάλα και την Κέικο Φουχιμόρι να υπολείπεται κατά 0,02%, συγκεντρώνοντας το 40,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτών που δε θα ψηφίσουν κανέναν από τους δύο υποψηφίους διαμορφώνεται στο 18,7%.

Να σημειωθεί ότι το χρηματιστήριο του Περού σημείωσε άνοδο 10,88% την περασμένη εβδομάδα καθώς τρεις ακόμα έρευνες εμφάνισαν τη Φουχιμόρι να έχει σχεδόν ισοφαρίσει το ποσοστό του Ουμάλα, κλείνοντας τη διαφορά του 8% που διαμορφώθηκε με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, την 10η Απριλίου.

Η Κέικο Φουχιμόρι έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να πάρει αποστάσεις από τον πατέρα της, τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος κατηγορείται για σκάνδαλα και αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προσπάθεια της να κερδίσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου έγινε από την 30ή Απριλίου ως την 3η Μαΐου κι έχει ποσοστό σφάλματος ±2,47%. Επιπλέον, σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα άλλες δύο δημοσκοπήσεις, από τις εταιρίες Ipsos Apoyo και Datum.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, 06:45