Yπόμνημα  του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), αμφισβητεί τα περί «επίθεσης με χημικά» στη Ντούμα της Συρίας τον Απρίλιο του 2018

Έκθεση επιστημόνων του OPCW που πραγματοποίησαν έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί στην τότε επίσημη έκθεση σχετικά με το περιστατικό του Απριλίου 2018 στη Συρία και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική πίεση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στο σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Yπόμνημα  του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), αμφισβητεί τα περί «επίθεσης με χημικά» στη Ντούμα της Συρίας τον Απρίλιο του 2018

  Ο Τίτλος της Daily Mail: Παράξενες ειδήσεις από το OPCW στη Χάγη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης ανακατέλαβαν την πόλη Nτούμα από ισλαμιστές μαχητές και αντικαθεστωτικούς αντάρτες, τα «Λευκά Κράνη» ισχυρίστηκαν ότι έγινε χημική επίθεση με χλώριο και αέριο Σαρίν  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν   περισσότεροι από 40 άνθρωποι. Μη περιμένοντας τους ερευνητές του ΟΗΕ να φτάσουν στην περιοχή, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία απάντησαν με αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών θέσεων και δήλωσε ότι υπεύθυνος ήταν ο Πρόεδρος Μπασάρ Ασάντ.
Στην τελική έκθεσή του για το περιστατικό που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019, η διερευνητική αποστολή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δεν βρήκε Σαρίν, αλλά είπε ότι «κύλινδροι με μοριακό χλώριο  είχαν πέσει από τον ουρανό». Η έκθεση ανέφερε ανώνυμους, απροσδιόριστους εξωτερικούς “εμπειρογνώμονες”. Αλλά υπήρξε άλλη έκθεση, από τους επιστήμονες-ερευνητές της OPCW, που αμφισβήτησε αυτά τα συμπεράσματα. Εκείνη όμως, δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό έγγραφο.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) άρχισε να απαντά σε ερωτήματα του Τύπου σχετικά με το διαρρεύσαν έγγραφο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα ευρήματα του OPCW σχετικά με υποτιθέμενη επίθεση χημικών όπλων πέρυσι στη Ντούμα της Συρίας. Αλλά, η προετοιμασμένη δήλωση που χρησιμοποιείτε ως απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του εγγράφου.
 

Για να ανακεφαλαιώσει, πριν από λίγες ημέρες, η Ομάδα Εργασίας για τη Συρία, η Προπαγάνδα και τα ΜΜΕ (WGSPM) δημοσίευσαν ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Ian Henderson, του οποίου το όνομα εμφανίζεται σε θέσεις ειδικών ηγετών στα έγγραφα OPCW από το 1998 και πρόσφατα ως 2018. Είναι άγνωστο ποιος διαρρεύσει το έγγραφο και τι άλλες οργανώσεις μέσων ενημέρωσης μπορεί να έχουν προσπαθήσει να το στείλει.

Η έκθεση διαχωρίζει την εξαιρετικά ασταθή από επιχειρήματα και τις αφηγήσεις της επίσημης ανάλυσης OPCW.

Για να είμαστε σαφείς, αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με την αξιολόγηση που υπέγραψε ένας εξειδικευμένος από το OPCW εμπειρογνώμονας, οι κύλινδροι που φέρονται ότι ήταν γεμάτοι δηλητηριώδες αέριο, το οποίο  σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη Ντούμα, δεν έπεσαν στις τοποθεσίες που υποτίθεται ότι έπεσαν με αεροσκάφος αλλά είχαν τοποθετηθεί από ανθρώπινο χέρι, στο έδαφος, Από τους ίδιους που είχαν φροντίσει να κυκλοφορήσουν video και φωτογραφίες σε όλο τον κόσμο ως αποδεικτικά στοιχεία κατά της συριακής κυβέρνησης. Κι όλα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί  για να δικαιολογήσουν τις αεροπορικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι στο έδαφος ήταν από την οργάνωση Jaysh Al-Islam στενά συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, η οποία δεν είχε να χάσει ή να κερδίσει οτιδήποτε με τη διοργάνωση «λανθασμένης επίθεσης»  η οποία λειτούργησε υπέρ του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι είχαν ήδη χάσει τη μάχη εναντίον της συριακής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνεται πλέον, «τώρα έχουμε την επιβεβαίωση ότι, για οποιονδήποτε λόγο, η αξιολόγηση αυτή ήταν επίτηδες  κρυμμένη από το κοινό από τον OPCW».
Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι Peter Hitchens και Brian Whitaker δημοσίευσαν και οι δύο αντίστοιχες δηλώσεις του OPCW σχετικά με την έκθεση αυτή.

Hitchens υπήρξε ένας απόλυτα επικριτικός για την επίσημη έκθεση του OPCW.

 Ο Whittaker υποστήριξε πως υπήρξε «παθογόνος προώθησή της».

Η νέα δήλωση υποστηρίζει πως «προφανής διαπίστωση είναι ότι λαμβάνονται πληροφορίες από πολλές πηγές και στη συνέχεια δημοσιεύει τα συμπεράσματά της, αλλά καταλήγει με την παραδοχή ότι διεξάγεται εσωτερική έρευνα σχετικά με την μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση του εν λόγω εγγράφου».

Πληροφορίες από Daily Mail, RT.com και informationclearinghouse.info

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης