Το κυβερνών κόμμα και οι σύμμαχοι του κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου στη Γουινέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Παρασκευή, το βράδυ στο Κόνακρι από την εκλογική επιτροπή και τα οποία απορρίφθηκαν αμέσως από την αντιπολίτευση, η οποία τα χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικά».

Η αντίδραση αυτή της αντιπολίτευσης, εφόσον καλέσει σε διαδηλώσεις, δημιουργεί φόβους για ταραχές σε μια χώρα, η ιστορία της οποίας χαρακτηρίζεται από την πολιτική και τη στρατιωτική βία και την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, έχοντας συνείδηση των εν δυνάμει κινδύνων, είχε καλέσει χθες, πριν ακόμη δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία και να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά μέσω των νομίμων οδών».

Ο Συναγερμός του Λαού της Γουινέας (RPG) του προέδρου Άλφα Κοντέ και τα συμμαχικά του κόμματα κέρδισαν 60 από τις 114 έδρες της Εθνοσυνέλευσης. Το RPG κέρδισε μόνο του 53 έδρες και οι σύμμαχοί του επτά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέλεξαν συνολικά 53 βουλευτές και ένα μικρό «κεντρώο» κόμμα ένα βουλευτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων Γουϊνέας (UFDG), εξέλεξε 37 βουλευτές και ακολουθεί η Ένωση Ρεπουμπλικανικών Δυνάμεων (UFR) με 10 βουλευτές, ενώ τα άλλα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης μοιράζονται 7 έδρες.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν 5,2 εκατομμύρια και το ποσοστό συμμετοχής 64,28%.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των προσωρινών αποτελεσμάτων από την Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή, τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσει το Ανώτατο Δικαστήριο αφού εξετασθούν οι προσφυγές, ο Σίντια Τουρέ, επικεφαλής της UFR και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως δεν τα αναγνωρίζει.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε αποτελέσματα που δεν συμφωνούν με την ψήφο του πληθυσμού», δήλωσε ο Σίντια Τουρέ προσθέτοντας ότι «το RPG έκανε νοθεία στις εκλογές και τα αποτελέσματα είναι εντελώς σουρεαλιστικά».

Ο Μουσταφά Ναϊτέ, εκπρόσωπος του RPG, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κόμμα του έγινε «η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Και με τους συμμάχους μας είμαστε σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε.

Μερικές ημέρες μετά την ψηφοφορία, η αντιπολίτευση είχε ήδη ζητήσει την ακύρωσή της καταγγέλλοντας «μαζική νοθεία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης