Ανακοινώθηκε σήμερα και επισήμως από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι η απελευθέρωση της Χαουίγια, ενός από τα δύο τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Ανακοινώνω την απελευθέρωση της πόλης Χαουίγια», δήλωσε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Μένει να ανακαταληφθεί μόνο μια μικρή λωρίδα κοντά στη μεθόριο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν, ο Αμπάντι τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση με τους Κούρδους», μετά την επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση, δεν επιθυμούμε συγκρούσεις, όμως πρέπει να επικρατήσει η ομοσπονδιακή εξουσία και κανείς δεν μπορεί να την αψηφά», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

«Ζητώ από τους πεσμεργκά να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι των ιρακινών δυνάμεων υπό τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών, να φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών, ώστε να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε τις περιοχές αυτές», πρόσθεσε ο Αμπάντι, αναφερόμενος στις περιοχές που έχουν ανακαταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Μακρόν εκτίμησε ότι τα δικαιώματα των Κούρδων θα πρέπει να «αναγνωριστούν στο πλαίσιο του Συντάγματος» του Ιράκ.

«Ζητάμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο πλαίσιο του Συντάγματος. Υπάρχει ένας δρόμος με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών, που επιτρέπει να διασφαλιστεί το πλαίσιο του Συντάγματος και η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιτότητα του Ιράκ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης