Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι θα ζητήσει από τον Οργανισμό να προγραμματίσει εκ νέου την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ, η οποία έχει ανασταλεί για περισσότερους από πέντε μήνες.

«Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό Νετανιάχου: Σταματήστε την κατοχή, κάντε ειρήνη», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος σε μια σπάνια δημόσια ομιλία του πριν από την τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος, «υπάρχουν προσπάθειες αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για ένα νέο χρονοδιάγραμμα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» με το Ισραήλ. Προέτρεψε δε τη διεθνή κοινότητα « (να αναλάβει ) την ευθύνη και να προστατεύσει τους πολίτες που ζουν κάτω από την τρομοκρατία των εποίκων και ενός στρατού κατοχής».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος συμπλήρωσε δε ότι αδυνατεί «να κατανοήσει πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, που σκότωσαν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, θα δημιουργήσουν περισσότερο μίσος».

Την Παρασκευή, ο παλαιστίνιος πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ο Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να περάσει και ένα ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται εντός τριών ετών να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή αλλά πιθανότατα την πρωτοβουλία του θα προκαταλάβει ένα αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης