Αμπάς: «Το Ισραήλ έβαλε τέλος στις συμφωνίες του Όσλο»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, 20:54
Αμπάς: «Το Ισραήλ έβαλε τέλος στις συμφωνίες του Όσλο»
Το Ισραήλ «έβαλε τέλος» στις συμφωνίες του Όσλο του 1993 για την παλαιστινιακή αυτονομία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Λέω ότι δεν υπάρχει πλέον Όσλο», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με θέμα την παλαιστινιακή απάντηση στην αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έβαλε τέλος στο Όσλο», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, που θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Ο κ. Αμπάς χαρακτήρισε επίσης την ειρηνευτική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ «χαστούκι του αιώνα».

«Λέμε στον Τραμπ ότι δεν θα αποδεχθούμε το σχέδιό του, το ζήτημα του αιώνα μετατράπηκε σε χαστούκι του αιώνα», δήλωσε σχετικά ο Μαχμούντ Αμπάς στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, έπειτα από έξι μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων στο Όσλο, το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνωρίσθηκαν αμοιβαία και υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον, παρουσία του τότε Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον μία «Διακήρυξη Αρχών» για την μεταβατική για περίοδο πέντε ετών παλαιστινιακή αυτονομία.

Ο Μαχμούντ Αμπας έχει δηλώσει ήδη ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον σε θέση να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μετά τη δήλωση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005, ο Μαχμούντ Αμπάς, 82 ετών, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δεχθεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η επίσκεψη του οποίου είχε αρχικά προγραμματισθεί για τα μέσα Δεκεμβρίου και μετατοπίσθηκε για τις 22 Ιανουαρίου.

Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί «κανένα ειρηνευτικό σχέδιο» που θα προέρχεται από την Ουάσινγκτον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκλείσθηκαν μόνες τους», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, 23:07