Άμπε: «Άμεσό μου καθήκον είναι να δράσω με αυστηρότητα απέναντι στη Βόρεια Κορέα»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017, 04:08
Άμπε: «Άμεσό μου καθήκον είναι να δράσω με αυστηρότητα απέναντι στη Βόρεια Κορέα»
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και αμέσως δεσμεύθηκε «να ενεργήσει με αυστηρότητα» μπροστά στις απειλές της Βόρειας Κορέας, ένα θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο συνασπισμός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) του Άμπε με το κόμμα Κομέιτο της κεντροδεξιάς αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον 312 έδρες σε σύνολο 465 στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, δηλαδή πλειοψηφία δύο τρίτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η πλειοψηφία αυτή θα επιτρέψει στον Ιάπωνα πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα από τις ΗΠΑ το 1947 μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βάσει του άρθρου 9 το Τόκιο δεσμεύεται να μην «καταφύγει ποτέ» στον πόλεμο και «τη χρήση βίας ως μέσου για τη διευθέτηση διεθνών συγκρούσεων».

Χάρη στη νίκη του ο Άμπε κέρδισε ακόμη περισσότερη νομιμοποίηση να δράσει απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αυστηρής στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες επιμένουν να διατηρούν «όλες τις επιλογές ανοικτές», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής.

«Άμεσό μου καθήκον είναι να δράσω με αυστηρότητα απέναντι στη Βόρεια Κορέα (…) Θέλω να ενισχύσω τις διπλωματικές μας ικανότητες, μετά την εμπιστοσύνη που λάβαμε» δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο Άμπε.

Ο 63χρονος Άμπε, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Ιαπωνίας από το τέλος του 2012, αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία έως το 2021 και να σπάσει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού της χώρας.

Πριν από τις εκλογές της Κυριακής ο κυβερνητικός συνασπισμός διέθετε 318 έδρες στην κάτω βουλή σε σύνολο 475 . Όμως, τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα έβλαψαν την εικόνα του και είχε προβάλει το ενδεχόμενο της ήττας στις εκλογές που κανονικά θα διεξάγονταν σε έναν χρόνο.

Ο Άμπε αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να κηρύξει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ήταν κατακερματισμένη.

Το πρωί της Δευτέρας ο Τύπος της Ιαπωνίας τόνισε τον ρόλο της αδυναμίας των αντιπάλων του στη συντριπτική του νίκη.

«Οι ψηφοφόροι εκτίμησαν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ήταν ικανά να κυβερνήσουν. Επέλεξαν τον Άμπε που τουλάχιστον είναι καλύτερο, παρόλο που είχαν ανησυχίες για τον κυβερνητικό συνασπισμό» σχολίασε η οικονομική εφημερίδα «Nikkei».

Η αριστερή εφημερίδα «Asahi» ανέφερε: «Η μάρκα “Άμπε” δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση, αν και ο Άμπε είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση».

«Η νίκη στις εκλογές σε μια δημοκρατία δεν δίνει λευκή επιταγή στον νικητή και θα έδειχνε υπερβολική αυτοπεποίθηση αν πίστευε ότι οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της κατάστασης τα πέντε τελευταία χρόνια» πρόσθετε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα exit poll, το 51% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Άμπε, ενώ το 44% είχε αντίθετη γνώμη. Ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός φαινόταν να έχει επίγνωση της κατάστασης και εμφανίστηκε σεμνός και συνετός, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της νίκης «με ταπεινότητα».

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που επιθυμούν σφόδρα οι εθνικιστές Ιάπωνες που στηρίζουν τον Άμπε, ο ίδιος δεν φαινόταν να βιάζεται χθες, προφανώς επιθυμώντας να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το θέμα.

«Δεν σκοπεύω να προτείνω (την αναθεώρηση) μόνο με τη στήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού. Θα προσπαθήσουμε να έχουν τη συναίνεση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού» τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017, 04:18