Όταν κάποια με το όνομα Ντίσνεϊ μιλάει για την εταιρεία Disney, ο κόσμος ακούει. Αν επικρίνει μάλιστα την εταιρεία, την ακούει περισσότερο. Η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ δεν έχει καμία ευθύνη στην εταιρεία που ίδρυσαν ο παππούς της Ρόι Ντίσνεϊ και ο θείος της Γουόλτ Ντίσνεϊ. Απλώς φέρει το πιο αριστοκρατικό όνομα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμπιγκέιλ προκάλεσε πάταγο όμως με τα σχόλιά της σχετικά με τον μισθό του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μπομπ Ίγκερ. Σύμφωνα με την Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ , ο μισθός του Ίγκερ είναι «τρελό πράγμα ». Ο Ίγκερ αμείβεται ετησίως με 65,6 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή 1.400 φορές περισσότερα από όσα παίρνει ένας μέσος εργαζόμενος στην εταιρεία.

Η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ , 59 ετών, είναι η κόρη του Ρόι Ντίσνεϊ, του τελευταίου από την οικογένεια που έπαιξε ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας. Είναι η εγγονή του Ρόι Ο Ντίσνεϊ, ο οποίος ίδρυσε το στούντιο κινούμενων σχεδίων το 1923 με τον αδελφό του Γουόλτ. Η Αμπιγκέιλ έχει κάνει καριέρα ως σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και, επιπλέον, έχει μεγάλη δράση ως ακτιβίστρια και φιλάνθρωπος. Είναι μέλος του ομίλου των Εκατομμυριούχων Πατριωτών, που υποστηρίζουν την αύξηση των φόρων για τους πλουσίους και τη μείωση των ακραίων μισθολογικών διαφορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμπιγκέιλ συμμετείχε σε μια διάσκεψη με θέμα τον «ανθρώπινο καπιταλισμό» και εκεί είπε στους παρευρισκομένους ότι ο ετήσιος μισθός του Μπομπ Ίγκερ ύψους 65,6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 ακούγεται «τρελό» για αυτήν . «Τέτοιες αποζημιώσεις σε ανώτερα στελέχη έχουν διαβρωτική επίδραση στην κοινωνία» επεσήμανε η Αμπιγκέιλ. Σύμφωνα με μελέτη της Equilar Consulting, ο ετήσιος μισθός του Ιγκερ είναι 1.424 φορές μεγαλύτερος από τις απολαβές ενός μέσου υπαλλήλου της εταιρείας The Walt Disney Company.

Η Αμπιγκέιλ είπε στους συμμετέχοντες ότι πρόσφατα συνομίλησε με υπαλλήλους της Disneyland στην Καλιφόρνια. Με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε, έχουν βιώσει μείωση των παροχών και σε πολλές περιπτώσεις αγωνίζονται να πληρώσουν για βασικές ανάγκες, όπως την ιατρική περίθαλψη. «Μου αρέσει ο Μπομπ Ίγκερ. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Νομίζω ότι είναι καλός άνθρωπος. Αλλά όταν πήρε το μπόνους του πέρυσι, έκανα τον υπολογισμό και κατάλαβα ότι θα μπορούσε να δώσει προσωπικά, από την τσέπη του, αύξηση 15% σε όλους όσους δούλεψαν στην Disneyland και ακόμα σε όσους αποχώρησαν, κάπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο από το οποίο πάρα πολλά περιστρέφονται. Αυτό το σημείο είναι γύρω από την κορυφή του συστήματος σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πάρα πολλά χρήματα. Υπάρχει κάτι τέτοιο».

Η απάντηση της Disney

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Disney απάντησε στην Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ με την ακόλουθη δήλωση: «Η Disney έχει πραγματοποιήσει ιστορικές επενδύσεις για να επεκτείνει τα κέρδη της αλλά και να βοηθήσει τους εργαζομένους της, εφαρμόζοντας ένα αρχικό ωρομίσθιο 15 δολαρίων στην Disneyland που είναι διπλάσιο του ομοσπονδιακού ελάχιστου μισθού και δεσμεύοντας 150 εκατομμύρια δολάρια για μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία που δίνει στους εργαζομένους μας την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα πλήρες δωρεάν πανεπιστημιακό ή επαγγελματικό πτυχίο».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης