Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ αρνήθηκε την Παρασκευή να διαψεύσει την πληροφορία ότι οι αρχές της χώρας του πλήρωσαν τους διακινητές μεταναστών για να τους επιστρέψουν στην Ινδονησία, εμμένοντας στη δήλωση ότι η Καμπέρα κάνει “τα πάντα” για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση.

Έρευνα διεξάγεται στην Ινδονησία με αντικείμενο τις δηλώσεις του πλοιάρχου και μελών του πληρώματος του πλοίου που μετέφερε 65 πρόσφυγες που σκόπευαν να ζητήσουν άσυλο στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις οποίες οι αυστραλιανές αρχές τούς κατέβαλαν 30.000 δολάρια (26.500 ευρώ) για να επιστρέψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 65 προέρχονταν από το Μπανγκλαντές, τη Βιρμανία (Μιανμάρ) και τη Σρι Λάνκα και έφθασαν στο τέλος του Μαΐου στις όχθες του ποταμού Ρότε στην ανατολική Ινδονησία.

«Απλώς η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα κάνει τα πάντα ώστε αυτό το διαβολικό εμπόριο να μην επαναληφθεί» δήλωσε ο Άμποτ στον ραδιοφωνικό δίκτυο 3AW κάτω από καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα της καταβολής χρημάτων στο πλήρωμα.

«Θα σταματήσουμε αυτό το εμπόριο πάση θυσία. Θέσαμε ένα τέλος και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει έτσι» είπε προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για τις ενέργειες των αρχών στα σύνορα, για να μην δώσει πληροφορίες στους διακινητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν οι πληροφορίες του πληρώματος είναι σωστές, οι ενέργειες αυτές των αυστραλιανών αρχών είναι λυπηρές.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Σεπτέμβριο 2013, η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας του Τόνι Άμποτ προχώρησε με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού σε θαλάσσια επιχείρηση για να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να φθάνουν μέσω θαλάσσης στην Αυστραλία. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αναγκάζουν τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες να επιστρέψουν προς τους τόπους από όπου απέπλευσαν.

Σύμφωνα με την Καμπέρα, η πολιτική αυτή επιτρέπει τη διάσωση ανθρώπων. Από τον Δεκέμβριο 2013, μόνο ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες έφθασε στις ακτές της Αυστραλίας. Προηγουμένως, οι αφίξεις ήταν καθημερινές και εκατοντάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους στη θάλασσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης