«Αν θέλει η Ρωσία, μπορεί να φτάσει μέχρι τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014, 09:41
«Αν θέλει η Ρωσία, μπορεί να φτάσει μέχρι τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι»
«Τα ρωσικά τεθωρακισμένα θα μπορούσαν, αν ήθελε το Κρεμλίνο, να φτάσουν σε δύο εβδομάδες όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στη Ρίγα (Λετονία), το Βίλνιους (Λιθουανία), τη Βαρσοβία (Πολωνία) ή το Βουκουρέστι (Ρουμανία)» τόνισε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko (Πέτρο Ποροσένκο) κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «HardTalk» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Η παραδοχή αυτή έγινε ύστερα από ερώτηση του Βρετανού δημοσιογράφου αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τις πραγματικές δυνατότητες του ουκρανικού στρατού απέναντι στην πολεμική μηχανή της «Κόκκινης Αρκούδας». Μάλιστα, στην ερώτηση του ο Stephen Sackur αναφέρθηκε και στον ισχυρισμό του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin πως «η Μόσχα μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να καταλάβει το Κίεβο, αν το επιθυμεί», προσθέτοντας πως ο λόγος που η Ουκρανία επιδιώκει τη διατήρηση της εκεχειρίας στα ανατολικά της χώρας και είναι έτοιμη να αφήσει τον έλεγχο πόλεων όπως το Ντονέτσκ στα χέρια των Ρωσοφώνων μαχητών είναι «η ήττα του κυβερνητικού στρατού στο έδαφος».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πάντως τόνισε πως βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι θάνατοι αμάχων.


Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014, 10:04