Τον κομβικό ρόλο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του (M16) εξήρε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, εξηγώντας ότι συνέλαβαν τα μέγιστα στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Muammar Gaddafi, προστατεύοντας τη ζωή αξιωματούχων της Δύσης και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) από τις δυνάμεις του Λίβυου Συνταγματάρχη.

«Οι μυστικές υπηρεσίες υποστήριξαν αποτελεσματικά την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη κατά του Muammar Gaddafi. Βοήθησαν τα μέγιστα στο να σωθούν ζωές. Για παράδειγμα, το καθεστώς Gaddafi είχε προσπαθήσει να επιτεθεί στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη και να σκοτώσει μερικούς δυτικούς εκπροσώπους στη Λιβύη», δήλωσε ο William Hague, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μυστικές υπηρεσίες αφού εξασφάλισαν μια σίγουρη πληροφορία, μπόρεσαν να προειδοποιήσουν το NTC για την απειλή και έτσι οι επιθέσεις ματαιώθηκαν. Παράλληλα μας επέτρεψαν να γνωρίζουμε τις προθέσεις των δυνάμεων του Muammar Gaddafi και να είμαστε ενήμεροι για την πρόοδο των μαχών γύρω από την Μπρέγκα, τη Μισράτα και την Τρίπολη», σημείωσε.

«Πολλοί πράκτορες και πληροφοριοδότες διακινδυνεύουν τη ζωή τους, μερικοί χάνουν ακόμα και τη ζωή τους, για να μας δώσουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ασφάλειά μας. Έχουμε καθήκον να τους προστατεύσουμε», κατέληξε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης