Αν έχεις τύχη… διάβαινε

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 21:22
Αν έχεις τύχη… διάβαινε
Τύχη «βουνό» είχε μία Αμερικανίδα, 40 ετών, η οποία αγοράζοντας για 7 μόνο δολάρια ένα λαχνό σε μια υπαίθρια αγορά κοντά στην Ουάσιγκτον κέρδισε μια πλαστική αγελάδα και έναν μικρό πίνακα του Ρενουάρ (!).

Πρόκειται για έργο το έργο του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή που θα δημοπρατηθεί στο τέλος του μήνα στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια (ανατολικά).

Το έργο με τίτλο «Τοπίο στις όχθες του Σηκουάνα», είναι μια μικρή ελαιογραφία (14 εκ x 23 εκ ) του 1879, που απεικονίζει δέντρα στις όχθες του ποταμού, και θα βγει σε δημοπρασία στις 29 Σεπτεμβρίου με αρχική εκτίμηση από 75.000 έως 100.000 δολάρια από τον οίκο πλειστηριασμών «The Potomak Company».

«Το έργο αγοράστηκε στις αρχές του χρόνου σε μια υπαίθρια αγορά στο Σεναντόα Βάλεϊ, δυτικά της αμερικανικής πρωτεύουσας, από την γυναίκα αυτή που ενδιαφερόταν πολύ για την πλαστική αγελάδα και μια κούκλα που υπήρχαν μέσα στο πακέτο του λαχνού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αν Νόρτον Κρέινερ υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής στον οίκο δημοπρασιών.

Αφού αγόρασε το λαχνό που της άρεσε η κυρία αυτή έσκισε και πέταξε το καφέ χαρτί που κάλυπτε το πίσω μέρος του πίνακα και τον παράχωσε σε μια πλαστική σακούλα. «Η μητέρα της που ήταν εκεί, είδε τη λέξη Ρενουάρ στον πίνακα και είπε ότι θα ήταν καλύτερα να δείξουν το έργο σε κάποιον που είναι ειδικός», λέει η Κρέινερ.

Ο ειδικός είδε αμέσως ότι το έργο ήταν του Ρενουάρ με «τη φωτεινότητα και την πινελιά του. Είναι όμορφο, είναι πολύ όμορφο», δήλωσε η Κρέινερ και πρόσθεσε ότι στο καφέ χαρτί υπήρχε πάντα η ετικέτα της παρισινής γκαλερί «Berheim-Jeune», η οποία πουλούσε έργα του Ρενουάρ.

Η Κρέινερ έκανε έρευνες και ανακάλυψε ότι ο πίνακας περιλαμβάνεται στον τόμο 1 υπό τον αριθμό 142 στον πλήρη κατάλογο των έργων του καλλιτέχνη, και είχε αγοραστεί από έναν Αμερικανό συλλέκτη, τον δικηγόρο Χέρμπερτ Μέι στις 11 Ιανουαρίου του 1926.

Το έργο μεταφέρθηκε από τη Γαλλία στις ΗΠΑ και μετά τα ίχνη του χάθηκαν. Αγοραστές έχουν ήδη εμφανιστεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Τα έργα του Πίερ Ογκίστ Ρενουάρ (1841-1919) είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012, 22:00