Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά το τρίτο τρίμηνο στο 0,3 % έναντι 0,5 % που ήταν στην προκαταρκτική εκτίμηση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Τόκιο τη Δευτέρα . Η αναθεώρηση προς τα κάτω από τους αρχικούς υπολογισμούς που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου οφείλεται στη χαμηλότερη της προβλεπόμενης, αύξηση στις ιδιωτικές επενδύσεις (πλην ακινήτων ), οι οποίες τελικά σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν σχεδόν μηδενικές.

Όπως είχε ήδη αναφερθεί στα μέσα Νοεμβρίου, η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη, επιβραδύνθηκε απότομα, ενώ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει επίσης επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στα 127,9 δισεκατομμύρια γεν (1,25 δις. δολάρια), έναντι μέσης εκτίμησης για πλεόνασμα 153,0 δισ. γιεν σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2012, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες τόνωσης και ώθησε προ καιρού την Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν τώρα ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το τρίτο τμήμα της στρατηγικής ανάπτυξης της που είναι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης