Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ένταση στα Ίμια και στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι δηλώσεις Ερντογάν, που στράφηκε με απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στις εφημερίδες της γείτονος η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ κορυφώνεται η ένταση στο Αιγαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να στηρίξει την ελληνική πλευρά».

Η κεμαλική εφημερίδα Sozcu κάνει λόγο για: «Απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία που προκαλεί σοκ». Σημειωτέον ότι οι κεμαλιστές, που αποτελούν μέρος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ανακινούν συχνά το ζήτημα του Αιγαίου, κάνοντας προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και αμφισβητώντας της εδαφική της κυριαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση που ξεκίνησε με το επεισόδιο στα Ίμια, με τη διεμβόλιση από τουρκική ακταιωρό ελληνικού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσαν την αντίδραση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών, ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ.

Από τη μεριά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε πως «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται».

Μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προέτρεψαν την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους προβοκάτσια στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ένωσης. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, το πλοίο που χτυπήθηκε από την τουρκική ακταιωρό έχει συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, συνεπώς από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Τουρκικά πλοία περιπολούν γύρω από τα Ίμια 

Την ίδια ώρα τουρκικά σκάφη παραμένουν στην περιοχή των Ιμίων και περιπολούν, μετά από τη διεμβόλιση του ελληνικού σκάφους.

Όπως αναφέρει το Anadolu (Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Τουρκίας) οι δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της γειτονικής χώρας βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και συνεχίζουν τις περιπολίες. 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πολλά τουρκικά ΜΜΕ το επίπεδο ασφαλείας στα Ιμια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, μετά το επεισόδιο τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Και επίσης γίνεται αναφορά στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν στα Ίμια του ελληνικού ΥΠΕΞ και την κλήση του Τούρκου Πρέσβη.

Η Hurriyet αναφέρει χαρακτηριστικά ότι γύρω από τα Ίμια βρίσκονται 11 τουρκικά πολεμικά πλοία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης