Ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir, φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη σχετικά με την απόφασή του να αναγνωρίσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις το Νότιο Σουδάν, το οποίο πρόκειται να ανακυρηχτεί ανεξάρτητο κράτος στις 9 Ιουλίου. Ο ισχυρός άνδρας της αφρικανικής χώρας ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι δε θα προχωρήσει στην αναγνώριση εφόσον η κυβέρνηση του νέου κράτους, που θα προκύψει, συνεχίσει να έχει αξιώσεις για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Αμπιέι.

«Δε θα δώσουμε ούτε ίντσα. Είναι μέρος της γης μας και δε θα αναγνωρίσουμε κανένα χάρτη ο οποίος θα περιλαμβάνει το Αμπιέι στο νέο κράτος», δήλωσε μπροστά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών και είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου. Ήδη από τον Ιανουάριο έχουν ξεσπάσει ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού του Νότιου Σουδάν SPLA και ανταρτών, με αξιωματούχους του Νότιου Σουδάν να κατηγορούν τον Omar al-Bashir ως υποκινητή της βίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2005 τερματίστηκε εμφύλιος πόλεμος που διήρκησε για 20 χρόνια περίπου και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1,5 εκατ. κατοίκους, με χιλιάδες από αυτούς να πεθαίνουν από την πείνα και την εξαθλίωση στην επαρχία Νταρφούρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης