Ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι στο Μάλι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017, 03:36
Ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι στο Μάλι
Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (Minusma) ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλυψε ομαδικούς τάφους στο βόρειο Μάλι, όπου μαίνονται συγκρούσεις αντιμαχόμενων ομάδων για τον έλεγχο της περιοχής.

Οι μάχες μεταξύ ομάδων της φυλής Τουαρέγκ έχουν κλιμακωθεί τις πρόσφατες εβδομάδες στα βόρεια τμήματα της χώρας απειλώντας να εκτροχιάσουν μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015.

Η αποστολή του ΟΗΕ έστειλε ομάδες για να ερευνήσουν υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχαν καταγγελθεί σε διάφορες περιοχές, ανάμεσά τους και στο χωριό Ανεφί, περίπου 100 χλμ, νοτιοδυτικά της πόλης Κιντάλ.

«Στο Ανεφί, τα μέλη των ομάδων παρατήρησαν την ύπαρξη ατομικών και ομαδικών τάφων, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να καθορίσουν είτε τον αριθμό των ενταφιασμένων ανθρώπων, είτε τις συνθήκες των θανάτων τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Minusma.

Όπως υπογραμμίζεται, η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε 34 υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως «βίαιες εξαφανίσεις» ανηλίκων. Ανήλικοι επίσης ενδέχεται να έχουν εμπλακεί σε πρόσφατες μάχες.

Το 2012 οι αντάρτες Τουαρέγκ είχαν σχηματίσει μια συμμαχία με ισλαμιστές και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της χώρας, εξωθώντας τη Γαλλία να επέμβει στρατιωτικά.

Η επέμβαση διασκόρπισε τους ισλαμιστές και σηματοδότησε την ανάκτηση του ελέγχου στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, αλλά δεν εξάλειψε την απειλή.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017, 03:36