Την πρόταση για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου, έστειλε χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με το καταστατικό ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να συγκαλέσει συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος για συζήτηση και παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αν και αναμένεται η συνεδρίαση αυτή της Βουλής να διεξαχθεί πολύ νωρίτερα, ίσως και τις επόμενες ημέρες.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν τα κόμματα «VMRO-DPMNE» του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό «DUI» του Αλί Αχμέτι, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από τέσσερις αντιπροέδρους και 18 υπουργούς (εκ των οποίων οι τρεις θα είναι άνευ χαρτοφυλακίου). Το VMRO-DPMNE και ορισμένα μικρότερα συνεργαζόμενα, με αυτό, κόμματα θα έχουν 13 υπουργούς και δύο αντιπροέδρους, ενώ το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι θα διατηρήσει στη νέα κυβέρνηση και τα σημαντικά υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την πρόταση που απέστειλε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, νέος υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο 32χρονος Νίκολα Πόποσκι, νυν πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., ο οποίος και θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά την απόφαση του τελευταίου να μη συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, απόφαση η οποία προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων σε πολιτικούς κύκλους της χώρας.

Το «DUI» θα έχει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Άμυνας, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και δύο αντιπροέδρους, αρμόδιους για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το «VMRO-DPMNE», το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία αποτελείται από 123 βουλευτές. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το «DUI», το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των «εσωτερικών» ισορροπιών στη χώρα, καθώς οι Αλβανόφωνοι κάτοικοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης