Για ανακοπή της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ κάνει λόγο ο αρμόδιος επίτροπος για της διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, λίγο πριν από τη τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της γείτονος χώρας.

«Όταν διορίστηκα Επίτροπος για τη Διεύρυνση πριν από πέντε χρόνια, η χώρα σας, αν και δεν ήταν ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πλουσιότερη, ήταν σαφώς μπροστά όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Έναν χρόνο πριν (το 2009), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις τάξεις μας επικρατούσε αισιοδοξία. Δυστυχώς, πέντε χρόνια αργότερα, η αισιοδοξία εξανεμίσθηκε», σημειώνει ο Φούλε σε άρθρο του στην εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατηρεί, «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οι πολιτικές κρίσεις στη χώρα επαναλαμβάνονται και οι σχέσεις με ορισμένες γειτονικές χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από ορισμένες διαφορές ή ακόμη και επιδεινώθηκαν από το 2010 και μετά. Κάτι δεν πάει καλά. Σπαταλάται χρόνος και η ενταξιακή πορεία έχει ανακοπεί».

Ο επίτροπος κάνει αναφορά και στο πρόβλημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι δυστυχώς το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο και έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «χρειάζεται αποφασιστική δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» και τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση». «Εξίσου απαραίτητη είναι η ενεργητική υποστήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου», συνεχίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα πως η μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δημιουργεί απογοήτευση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης, αναφέρει σημειώνει ότι το διεθνές κύρος της ΠΓΔΜ επλήγη από τις συχνές εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει πέντε φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όμως η εισήγηση αυτή θα συνοδεύεται από μια σειρά σοβαρών παρατηρήσεων σχετικά με βασικές παραμέτρους που άπτονται της ενταξιακής πορείας της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης