Αναλυτές στο Sputnik: Το κοντέρ του Σκοπιανού μηδένισε, η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, 11:20
Αναλυτές στο Sputnik: Το κοντέρ του Σκοπιανού μηδένισε, η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή
Το RT.com στη σημερινή ιστοσελίδα του δεν ασχολήθηκε με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη FYROM. Επίσης, η αγγλόφωνη έκδοση του πρακτορείου Sputnik μετέδωσε μόνον το αποτέλεσμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την ιστοσελίδα του ίδιου πρακτορείου στα ελληνικά, που είχε εκτενή σχόλια.

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύουν αναλυτές, μιλώντας στο Sputnik για το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Σοβαρά προσκόμματα στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, επανεκκίνηση της διαδικασίας από την αρχή, μείζονα πολιτικά προβλήματα για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και ευκαιρία της Αθήνας για έναν καλύτερο συμβιβασμό, είναι τα πρώτα συμπεράσματα από το χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και την εκλογική επιτυχία της… αποχής.

Μιλώντας στο Sputnik, o Χρήστος Νίκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δημιουργεί «σοβαρό πρόβλημα για τη συμφωνία των Πρεσπών», κυρίως όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο «ναυαγίου» της τρέχουσας προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος.

«Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ενώπιον ενός σοβαρού προβλήματος, καθώς, παρά τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κατάφερε να πείσει τους Σκοπιανούς» επισημαίνει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η γειτονική χώρα δύναται να οδηγηθεί ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ενδεχομένως να ηττηθεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Νίκας, παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επιπτώσεις του χθεσινοβραδινού δημοψηφίσματος στην ελληνική πλευρά και ειδικότερα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στήριξε με θέρμη τη συμφωνία.

«Το κυβερνών κόμμα, τόσο καιρό, έκανε λόγο για μία καλή συμφωνία, την οποία στηρίζουν οι λαοί των δύο λαών. Πλέον, όμως, όπως αποδεικνύεται, ούτε ο ελληνικός αλλά ούτε ο σκοπιανός λαός φαίνεται πως "βλέπουν" με θετικό μάτι τη συμφωνία. Επομένως, τέλειωσε το αφήγημα περί καλής συμφωνίας» σημειώνει.

Ο Έλληνας καθηγητής σπεύδει να εκτιμήσει ότι «η διαδικασία είναι σαν να ξεκινάει από το μηδέν, σαν να μηδένισε το κοντέρ». Κατά την προσωπική του άποψη, άλλωστε, η συμφωνία ήταν εξαρχής «δύσκολη και κακή», κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Νίκας, επιπλέον, δεν κρύβει τον κίνδυνο νέας παρέμβασης από το εξωτερικό, καθώς «ο διεθνής παράγοντας θα προσπαθήσει να "μπαλώσει"» το πρόβλημα, προκειμένου να μην καταρρεύσει η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος, η οποία θα "άνοιγε" τον δρόμο για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.».

Όσον αφορά στα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, εκτιμά ότι ενδεχομένως η συμφωνία δεν εξηγήθηκε σωστά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν κατάφερε να διεγείρει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των πολιτών της γειτονικής χώρας.

Ο καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ηλίας Κουσκουβέλης, «βλέπει» πολιτικές ανακατατάξεις στην ΠΓΔΜ, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «μη έγκρισης» της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η διαδικασία επικύρωσης «δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε βέβαια».

Βέβαια, κατά την άποψή του, «αυτό δεν σημαίνει κάτι για την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, αφού τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν».

Παράλληλα, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση, εφόσον η συμφωνία καταπέσει και απορριφθεί, θα επιρρίψει την ευθύνη στον εθνικισμό και την αδιαλλαξία των Σκοπιανών, απεμπολώντας την όποια ευθύνη διαθέτει.

Κάνει επίσης λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας», καλώντας την Αθήνα να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, προκειμένου να χαράξει μία διαφορετική πολιτική, η οποία θα ικανοποιεί «πολύ περισσότερο τα συμφέροντα» της χώρας, ιδίως στο ζήτημα της ιθαγένειας, της γλώσσας, αλλά και της επαλήθευσης των όρων της συμφωνίας.

Βαλκανικές αντιδράσεις

Ο διευθυντής του σερβικού Κέντρου για την Περιφέρεια με έδρα το Novi Sad υποστήριξε πως «σήμερα η Σερβία συμπεριφέρεται ενάντια στην κοινή λογική, αναφορικά με το δημοψήφισμα».

«Θα έπρεπε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η Σερβία να διατηρεί σταθερές σχέσεις στην περιοχή και είναι βέβαιο πως η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι ένα βήμα προς τα μπροστά στην κατεύθυνση αυτή. Η συμπεριφορά της Σερβίας έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική, επειδή θα έπρεπε να είναι ευτυχής για την ομαλοποίηση των σχέσεων στην περιοχή» δήλωσε ο Ποπόφ στο πρακτορείο Beta.

Ο Ποπόφ είπε επίσης πως ο διορισμός του πρώην επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών Rade Bulatović ως πρέσβης στα Σκόπια «ήταν μήνυμα σε λανθασμένη κατεύθυνση».

Όπως είχε δηλώσει την προηγουμένη του δημοψηφίσματος ο Ποπόφ, «αν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό, τότε ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα καταστεί υπόδειγμα ηγέτη στην περιοχή και θα ξεπεράσει οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία έχουν φτάσει οι Vučić και Thaçi». Καταλήγοντας ανέφερε πως ο Σέρβος πρωθυπουργός Vučić «δεν συμπεριλαμβάνεται στους προσφιλείς πολιτικούς των Δυτικών Βαλκανίων».

Δήλωση Αλβανών πρέσβεων

Εκτός από την παρότρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού προς τους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους στην ΠΓΔΜ να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα, υπήρξε και ανακοίνωση του Συμβουλίου Αλβανών Πρέσβεων (CAA) με την οποία στηρίζεται η συμφωνία για την ονομασία που «θέτει νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018, 12:54