Δωδέκατη μέρα φρικτών μαχών στην Ουκρανία, με την Οδησσό, το πιο σημαντικό οχυρό της χώρας δια μέσου θαλάσσης και η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της, να αναμένει επίθεση.

Το πιο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη θάλασσα, από όπου εξάγεται το μεγαλύτερο ποσοστό των σιτηρών που παράγει η χώρα προς την Ευρώπη, είναι σε κατάσταση συναγερμού καθώς είναι ο επόμενος στόχος της ρωσικής εισβολής, με τον ουκρανικό στρατό να ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την τελευταία έξοδό του προς τη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δρόμος Deribasovskaya στην Οδησσό τώρα μοιάζει έτσι», αναφέρουν χρήστες του διαδικτύου, καταγράφοντας τα οδοφράγματα που έστησε ο ουκρανικός στρατός.

Μετά το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, η ελληνική αποικία του 19ου αιώνα, μετρά αντίστροφα όπως ανακοίνωσε χθες ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά της χώρας, από το βορρά, όπου η επίθεση εντείνεται, ως το νότο, και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή κοντά στην Τούζλα της Οδησσού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιχειρησιακού αρχηγείου της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, Σεργκέι Μπράτσουκ, με την είδηση να μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν επικρατεί πανικός, αλλά οι κάτοικοι προετοιμάζονται

Μετά την ανακοίνωση, στην πόλη δεν επικράτησε ιδιαίτερος πανικός. Ο ήχος της σειρήνας –που ακούγεται πολλές φορές την ημέρα από την αρχή του πολέμου– φαινόταν να άφηνε αδιάφορους τους περαστικούς.

«Το συνηθίσαμε πολύ γρήγορα», σχολίασε μια φοιτήτρια, η Νάστια. «Στην αρχή, αναπηδούσαμε, θέλαμε να τρέξουμε στα καταφύγια αλλά τώρα…». Οι ανακοινώσεις του Ζελένσκι δεν την άγχωσαν περισσότερο. «Το είχε ήδη πει την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε.

Πίσω από αυτή τη φαινομενική «κανονικότητα», η Οδησσός προετοιμάζεται. Στην είσοδο της πόλης οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν.

Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

«Προετοιμαζόμαστε. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αν και, ποτέ δεν μπορείς να είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει ο Σμουχκόβιτς.

Οι ΗΠΑ δεν «βλέπουν» εισβολή

Από την πλευρά τους βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι επίκειται ρωσική επίθεση εντός ή κοντά στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, όπως δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για πιθανή επίθεση στην πόλη.

Την ίδια στιγμή, κατηγορεί τη Μόσχα ότι στρατολογεί το τελευταίο διάστημα Σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στις τάξεις της στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Άστραψε» ο Ζελένσκι για την οικογένεια που σκοτώθηκε: «Θα βρούμε κάθε μπ…..ρδο»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε ένα έντονο διάγγελμα το βράδυ της Κυριακής, προειδοποιώντας τα ρωσικά στρατεύματα ότι θα τιμωρήσει όσους διέπραξαν φρικαλεότητες στην Ουκρανία.

«Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα τιμωρήσουμε όλους όσους διέπραξαν φρικαλεότητες σε αυτόν τον πόλεμο στη γη μας Θα βρούμε κάθε μπάσταρδο που πυροβόλησε στις πόλεις μας, στο λαό μας, που βομβάρδισε τη γη μας, που εξαπέλυσε πυραύλους, που έδωσε την εντολή, που πάτησε το κουμπί. Δεν θα υπάρξει μέρος στη γη για εσάς για να βρείτε ησυχία, εκτός από τον τάφο σας», ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι μίλησε για τον θάνατο μιας οικογένειας που προσπαθούσε να φύγει από την ουκρανική πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο στη βόρεια Ουκρανία, σε μια συγκινητική έκκληση να τιμήσει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που οι ρωσικές δυνάμεις όπως υποστηρίζει έχουν αγνοήσει.

«Προσπαθούσαν απλά να φύγουν από την πόλη. Να δραπετεύσουν. Όλη η οικογένεια. Πόσες οικογένειες σαν αυτή έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία;», πρόσθεσε, ενώ ζήτησε από τη Δύση να σπάσει τη σιωπή της για τις δολοφονίες των αμάχων και να λάβει μέτρα τώρα.

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ίρπιν, καθώς οι εκκενώσεις ήταν σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Oleksandr Markushyn.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Μαριούπολη, Κίεβο 

Τη στιγμή που η Οδησσός προετοιμάζεται, η Ουκρανία βάλλεται από παντού.

Παράλληλα, Χάρκοβο, Μικολάιβ, Τσέρνιγκοφ και Οδησσός δέχονταν χτυπήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, από αέρος, από ξηρά και θάλασσα, σύγχρονες προειδοποιήσεις των ρωσικών δυνάμεων για επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Οδοφράγματα στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή, τρομοκρατημένοι πολίτες δεν κατάφεραν να διαφύγουν για δεύτερη μέρα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα γίνει εκ νέου σήμερα προσπάθεια να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων (9 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τους Δυτικούς παρατηρητές, παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ η Ουκρανία διατηρεί επίσης τον έλεγχο του Τσερνίχιφ, στα βόρεια του Κιέβου, το κέντρο του οποίου σφυροκοπήθηκε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι.

Χάρτης με τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Πηγή: BBC

Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας-Ουκρανίας, συλλήψεις και ο νέος γύρος συνομιλιών

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν ότι απέτυχαν να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από τη βασική πόλη-λιμάνι, τη Μαριούπολη.

Η Ουκρανία θα ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα να εκδώσει έκτακτη απόφαση που θα απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της, υποστηρίζοντας ότι η αιτιολόγηση της Μόσχας για την επίθεση βασίζεται σε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου περί γενοκτονίας, αναφέρει το Reuters.

Την ίδια στιγμή στη Ρωσία, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, αφού βγήκαν στους δρόμους σε 21 πόλεις για να καταδικάσουν την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Παρά την κλιμακούμενη ένταση, ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αναμένεται τη Δευτέρα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν είπε ότι η σύγκρουση θα σταματήσει μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει τις μάχες και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο «εποικοδομητική» προσέγγιση στις συνομιλίες με τη Μόσχα για να λάβουν υπόψη την πραγματικότητα επί τόπου. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς για την εδαφική της ακεραιότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης