Αναμένεται νέα έκρηξη του ηφαιστείου Κιλόεα της Χαβάης

Αναμένεται νέα έκρηξη του ηφαιστείου Κιλόεα της Χαβάης
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά ένα ηφαίστειο στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να εκραγεί μετά από απρόσμενες αλλαγές στο ύψος της στάθμης μιας λίμνης από λάβα στον κρατήρα του ηφαιστείου και μια σειρά από σεισμούς, είπε η κρατική γεωλογική υπηρεσία τη Δευτέρα (Τρίτη πρωί ώρα Ελλάδας).

Παρατηρητές είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα έκρηξης στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ηφαιστείου Κιλόεα - ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως - και περισσότεροι σεισμοί, σύμφωνα με το παράρτημα της κρατικής υπηρεσίας που παρακολουθεί τα ηφαίστεια της Χαβάης, από ώρα σε ώρα ή μέρα σε μέρα. Κάτι τέτοιο δεν θα έθετε σε κίνδυνο τους κατοίκους, γιατί εκείνη η πλευρά του ηφαιστείου είναι ακατοίκητη, πρόσθεσαν.

Η στάθμη στη λίμνη της λάβας είχε φτάσει ύψος ρεκόρ και ξεχειλήσει στο τέλος Απριλίου, αλλά από τις 9 Μαΐου είχε αρχίσει να πέφτει η στάθμη της και μέχρι το Σάββατο είχε φτάσει 61 μέτρα κάτω από το χείλος του κρατήρα, είπε η υπηρεσία της Χαβάης. Την Παρασκευή καταγράφηκαν εκατοντάδες μικροσεισμοί στη περιοχή, έως και 25 την ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Χαβάη: Κατοικημένη περιοχή απειλεί η λάβα του ηφαιστείου Κιλόεα


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 07:49