«Θα πρέπει να θεωρούμαστε ευτυχείς που κάνουμε ένα εμβόλιο, όποιο και να είναι» λέει ο Λάζλο Σέρβακ μπροστά σε εμβολιαστικό κέντρο της Βουδαπέστης, απορρίπτοντας τις αμφιβολίες για το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm, που χορηγείται από την Τετάρτη στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ακολούθησε τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν παρήγγειλε στη Ρωσία και την Κίνα εκατομμύρια εμβολίων που δεν έχουν λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, εάν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επαινούν τις αρετές του Sputnik-V και του εμβολίου της Sinopharm, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Ούγγροι τα αποφεύγουν και προτιμούν τα εμβόλια που έχουν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), δηλαδή τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford.

Για τον συνταξιούχο, που περιμένει τη σειρά του ανάμεσα σε άλλους ενθουσιώδεις υποψήφιους για εμβολιασμό, αυτός ο σκεπτικισμός είναι τελείως αδικαιολόγητος.

«Φταίνε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που σπέρνουν την αμφιβολία και μετά οι άνθρωποι διστάζουν να επιλέξουν εμβόλια άλλα από τα δυτικά» λέει. «Από τα 10 εκατομμύρια κατοίκους, όλοι περνιούνται για ειδικοί!» σχολίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έλλειψη δεδομένων

Προς το παρόν, η Ουγγαρία έχει παραλάβει 550.000 δόσεις από το Πεκίνο, οι οποίες διανεμήθηκαν αμέσως στους οικογενειακούς γιατρούς.

Ακόμη ένα εκατομμύριο δόσεις αναμένονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στην συνέχεια 3,5 εκατομμύρια τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι παρασκευαστές του εμβολίου της Sinopharm δηλώνουν αποτελεσματικότητα 79%, αλλά τα δεδομένα στα οποία βασίζονται δεν έχουν δημοσιευθεί.

Μπροστά στην έλλειψη πληροφοριών, ο Ιατρικός Σύλλογος τη Ουγγαρίας ανακοίνωσε στις αρχές του Φεβρουαρίου ότι «δεν είναι σε θέση, μετά λόγου γνώσεως, να συστήσει τη χρήση του προϊόντος αυτού στα μέλη του», αλλά οι ιατρικές Αρχές της χώρας αγνόησαν τις ανησυχίες και έδωσαν την οριστική τους έγκριση στο εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα, ορισμένοι επαγγελματίες της υγείας εμφανίζονται διστακτικοί να χορηγήσουν το κινεζικό εμβόλιο στους ασθενείς τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ουγγρικού Τύπου.

Από την πλευρά της, η γιατρός Έμες Μπον δηλώνει ότι δεν συνάντησε αρνητική στάση από τους δικούς της ασθενείς. «Περίπου το 70% των 67 ασθενών στην λίστα μου δέχθηκαν να έρθουν… και μόνο λίγοι ανησύχησαν για την απουσία έγκρισης από τον EMA» αναφέρει.

Ανάμεσα στους «αντιρρησίες», «ηλικιωμένοι, που ανησυχούν για τις παρενέργειες, προτίμησαν να περιμένουν, ακόμη και αν σκέφτονται ότι όλα είναι καλύτερα από το να κολλήσουν τον Covid».

Η Ιλόνα Μέστερ, 59 ετών, ήδη ανυπομονεί για τη δεύτερη δόση, που είναι σε έναν μήνα. «Διάβασα καλά πράγματα για το κινεζικό εμβόλιο και δεν δίστασα πολύ πριν δεχτώ το ραντεβού. Για να είμαι ειλικρινής, θα είχα δεχτεί οποιοδήποτε εμβόλιο» εξηγεί.

«Απελευθέρωση»

«Ίσως να είχαν προτιμήσει Pfizer ή Moderna, αλλά ποιος ξέρει τι θα είναι διαθέσιμο αργότερα και κυρίως πότε» σχολιάζει μία νοσοκόμος του εμβολιαστικού κέντρου της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Μέχρι σήμερα, περί το μισό εκατομμύριο Ούγγροι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, κυρίως της Pfizer, αλλά η άφιξη των κινεζικών εμβολίων θα επιτρέψει την επιτάχυνση του εμβολιασμού.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, που λέει πως ελπίζει ότι θα λάβει το εμβόλιο της Sinopharm στις αρχές του Μαρτίου, επιμένει στον επείγοντα χαρακτήρα των εμβολιασμών, την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων γνωρίζει ισχυρή αύξηση.

«Χωρίς το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο θα είχαμε μεγάλα προβλήματα» δήλωσε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξή του, χωρίς να παραλείψει να επικρίνει και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέχρι το Πάσχα, η Ουγγαρία θα έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στην ΕΕ». Αλλά, προς το παρόν, «τα τελευταία στοιχεία δείχνουν δραματική επιδείνωση της κατάστασης», προειδοποιεί, ενώ ανακοινώθηκε η παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου του μερικού lockdown που ισχύει από τον Νοέμβριο.

Μπροστά στους περιορισμούς χωρίς τέλος, το εμβόλιο μοιάζει με απελευθέρωση, λέει ο Λάζλο Σέρβακ.

«Πριν από έναν χρόνο, είχα την εντύπωση ότι είμαι νέος άνθρωπος, τώρα είμαι γέρος» προσθέτει ο 75χρονος.

«Η πισίνα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα ταξίδια, όλα αυτά μου λείπουν τρομερά. Ήρθα εδώ για να βρω την παλιά μου ζωή» αναφέρει επίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης