Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον αρχηγό του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς ο οποίος υποστήριξε ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι δημιούργημα της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.

Σε τηλεοπτική αναμέτρηση, η οποία διοργανώθηκε στο κέντρο Τύπου του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug, ο Ντόντικ είπε ότι η θέση αυτή είναι πλήρως απαράδεκτη, ανακριβής και αποτελεί προσβολή για τη Σερβική Δημοκρατία και τους Σέρβους της Βοσνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιοβάνοβιτς υποστήριξε ότι η Σερβική Δημοκρατία ιδρύθηκε πάνω στο έγκλημα της Σρεμπρένιτσα, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «το μαζικότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Η καταστροφή του Σαράγεβο διαπράχθηκε από τον πρώτο πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας (Ράντοβαν Κάρατζιτς), από τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της (Ράτκο Μλάντιτς) και από την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της (Μπίλιανα Πλάβσιτς), που κατηγορούνται, όλοι, για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία» τόνισε ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος τη Σερβίας. Κανένας δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα θύμα και εκτελεστής και όσοι έχτισαν τη Σερβική Δημοκρατία το 1992, την έχτισαν πάνω στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και την καταστροφή του Σαράγεβο, είπε ο Γιοβάνοβιτς.

«Η Σρεμπρένιτσα ήταν ένα ειδεχθές έγκλημα που μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αλλά δεν μπορούμε να απομονώνουμε μόνο τον Ιούλιο του 1995» απάντησε ο Ντόντικ, τονίζοντας ότι τρία χρόνια νωρίτερα οι δυνάμεις του Νάσερ Όριτς αποσύρθηκαν από τις προστατευόμενες ζώνες και διέπραξαν εγκλήματα κατά των Σέρβων. «Δεν δικαιολογώ το έγκλημα, αλλά αν πρέπει να μιλήσουμε γι αυτό, πρέπει να μιλήσουμε για τα πάντα» συμπλήρωσε ο Ντόντικ και τόνισε πως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βρίσκεται στη Χάγη και το δικαστήριο θα αποφανθεί αν είναι ένοχος για τα εγκλήματα.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας τόνισε ότι ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη διεξήχθη από τρεις πλευρές, τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι και από τους τρεις λαούς υπήρξαν θύματα, όπως επίσης και ότι εκείνοι που συμμετείχαν στα εγκλήματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης