Παρατάθηκε με προεδρικό διάταγμα η αναστολή της χορήγησης ορισμένων κατηγοριών αδειών παραμονής και εργασίας σε μετανάστες έως την 31η Μαρτίου. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι υπάρχει ανάγκη να προστατευθούν «οι θέσεις εργασίας των Αμερικανών» εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το να δίνονται βίζες και πράσινες κάρτες σε ξένους εργαζόμενους θα «ήγειρε τον κίνδυνο να εκτοπιστούν και να βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι αμερικανοί εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της οικονομίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας», αναφέρει το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο χθες Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια, τα μέτρα που είχαν επιβληθεί τον Απρίλιο και τον Ιούνιο και περιορίζουν δραστικά τη νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ, ακόμη και εποχικών εργαζομένων, παρατείνονται, παρά το γεγονός ότι φορείς εκπροσώπησης πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν ταχθεί εναντίον του μέτρου.

Οι περιορισμοί κατά συνέπεια θα τελούν σε ισχύ αφού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου, ενώ υπόκεινται σε περιοδική επανεξέταση και τροποποίηση από τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικής Ασφαλείας και Εξωτερικών.

Ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σαφές αν ο Μπάιντεν θα άρει το μέτρο αμέσως αφού αναλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις απαγορεύσεις, που κανονικά θα έληγαν χθες 31η Δεκεμβρίου, εξαιρούνται όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα και έχουν άδεια παραμονής, όσοι έχουν άδεια μόνιμης παραμονής, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών, όπως για παράδειγμα σύζυγοι και παιδιά αμερικανών πολιτών.

Η αμερικανική οικονομία έχει υποστεί πολύ βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, με 19,6 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χάρη σε επιδόματα ανεργίας, όταν πριν από έναν χρόνο ο αριθμός των ανέργων δεν ξεπερνούσε το 1,8 εκατ. ανθρώπους.

Η έξαρση της πανδημίας που καταγράφεται στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια για ελπίδες ότι η οικονομία θα ανακάμψει άμεσα. Ωστόσο, παρόλο που η κυβέρνησή του φιλοτεχνεί μελανή εικόνα ως προς την πορεία της αμερικανικής οικονομίας για να δικαιολογήσει το διάταγμα, ο Τραμπ σε βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα υποστήριξε πως η χώρα του αντιμετώπισε την πανδημία «πολύ καλύτερα» από ό,τι προέβλεπαν ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης