Αναταραχές μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, 13:56
Αναταραχές μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά
Άγριες ταραχές ξέσπασαν για δεύτερη νύχτα στο Σεντ Λιούις των Ηνωμένων Πολιτειών από εξαγριωμένους πολίτες που διαμαρτύρονταν για το θάνατο ενός 18χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικό, δύο μήνες μετά τα αιματηρά γεγονότα στη διπλανή συνοικία του Φέργκιουσον.

Το ξέσπασμα των διαδηλώσεων προκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης ο θάνατος νεαρού Αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικού στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι. Ο αστυνομικός, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Αφροαμερικανό κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης στη μέση του δρόμου.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της περιοχής, ο νεαρός πυροβόλησε πρώτος τρεις φορές και ο αστυνομικός απάντησε πυροβολώντας τον 17 φορές.

Ο 18χρονος και δύο φίλοι του είχαν τραβήξει την προσοχή του αστυνομικού που περιπολούσε στην περιοχή, στα νότια προάστια της πόλης, και τους θεώρησε ύποπτους διάπραξης αδικημάτων. Βγήκε από το αυτοκίνητό του και οι νεαροί έφυγαν τρέχοντας, συνέχισε ο Ντότσον διευκρινίζοντας ότι ο αστυνομικός άρχισε τότε να τους καταδιώκει.

«Ένας από αυτούς τον πλησίασε τότε με επιθετικό τρόπο. Ο αστυνομικός του φώναξε πολλές φορές να σταματήσει», είπε. Οι δυο τους ήρθαν στα χέρια αλλά ο νεαρός κατάφερε να ξεφύγει. Εκείνη τη στιγμή ο αστυνομικός αντιλήφθηκε ότι ο 18χρονος ήταν οπλισμένος. Ο ύποπτος «έστρεψε το όπλο εναντίον του και πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές», οπότε ο αστυνομικός απάντησε και τον σκότωσε.

Η αστυνομία βρήκε στο σημείο της συμπλοκής ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, όμως οι συγγενείς του νεαρού υποστηρίζουν ότι δεν οπλοφορούσε. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να καθορίσουν «εάν ο αστυνομικός αντέδρασε με τον ορθό τρόπο ή όχι», είπε ο Ντότσον.

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν λίγη ώρα αργότερα στην περιοχή, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι διαδηλωτές επαναλάμβαναν τα συνθήματα που φώναζαν και τον περασμένο Αύγουστο, όταν ένας 18χρονος, άοπλος Αφροαμερικανός σκοτώθηκε από έναν 28χρονο λευκό αστυνομικό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014, 14:08