Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του προέδρου της Υεμένης σήμερα, με τις δύο πλευρές να πετούν πέτρες, καθώς οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται στη φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το πλήθος στη βιομηχανική πόλη Τάιζ, ενώ στη Σαναά διαδηλωτές, εμπνευσμένοι από την εξέγερση της Αιγύπτου, εξήγγειλαν ότι επρόκειτο να διαδηλώσουν ως το αρχηγείο της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έι, Άλι, φύγε, φύγε» φώναζαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Σαναά, αναφερόμενοι στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμμαχο των Η.Π.Α., που μάχεται εναντίον της πτέρυγας της αλ Κάιντα στην Υεμένη. «Δεν έχεις άλλη λύση, εκτός από το να φύγεις».

Αστυνομικοί τοποθετήθηκαν ανάμεσα στους περίπου 500 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τους περίπου 100 αντιδιαδηλωτές, οπαδούς του Σάλεχ, στο πανεπιστήμιο της Σαναά, όπου διοργανώνονται συχνά διαδηλώσεις, ώστε να εμποδίσουν συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες φορές με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, και η προοπτική περαιτέρω ταραχών ώθησε τον Σάλεχ να προβεί σε σειρά παραχωρήσεων, περιλαμβανομένης της υπόσχεσής του να αποχωρήσει από την εξουσία το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις διαδηλώσεις σημειώνονται επεισόδια τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με αντίπαλες παρατάξεις να μάχονται η μια την άλλη χρησιμοποιώντας ρόπαλα και γροθιές. Την Κυριακή η αστυνομία διέλυσε βίαια μια πορεία στην πρωτεύουσα.

Αναλυτές λένε, πάντως, ότι η Υεμένη δεν είναι ακόμα στο σημείο να ξεσπάσει μια εξέγερση τύπου Αιγύπτου και η όποια αναταραχή θα εξελιχθεί πιθανότατα με πιο «αργό» ρυθμό και πιθανότατα με περισσότερη αιματοχυσία, καθώς τα όπλα είναι άφθονα στη χώρα και οι φυλές σχηματίζουν συχνά παραστρατιωτικές ομάδες.

Οι διαδηλωτές στη Σαναά λένε ότι απαιτούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών που συνελήφθησαν τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, περιλαμβανομένων περίπου 200 που κρατούνται στην Τάιζ.

Ο Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά την Υεμένη επί 32 χρόνια, ανέβαλε την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την Κυριακή λόγω των συνθηκών στην περιοχή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) επέκρινε την αστυνομία για την «αχρείαστη βαρβαρότητα» στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών και με τη χρήση τέιζερ (όπλων ηλεκτρικής εκκένωσης).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης