Εκτεταμένες ανασκαφές πραγματοποιεί εδώ και αρκετές ημέρες στα περίχωρα της Μπογκοτά της Κολομβίας, ομάδα ερευνητών της οποίας προΐσταται Δικαστική Αρχή της χώρας, αναζητώντας ομαδικούς τάφους με πτώματα δεκάδων χιλιάδων αγνοουμένων, οι περισσότεροι των οποίων θεωρούνται νεκροί από τις χρόνιες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικού στρατού και ανταρτών.

Για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιούν ακόμη και ηλεκτρομαγνητικά κύματα για τον εντοπισμό των οστών. Τα ίδια μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν και κάθε είδους μεταλλικό αντικείμενο, καθώς εκτιμάται πως πολλοί από τους ανθρώπους πιθανόν να ετάφησαν με κέρματα, ή άλλα αντικείμενα ανιχνεύσιμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη δοκιμή των συγκεκριμένων μηχανημάτων χρησιμοποιήθηκαν χοίροι, των οποίων οι ιστοί έχουν τον ίδιο ακριβώς ρυθμό αποσύνθεσης με εκείνο των ανθρώπινων.

Η επικεφαλής της μονάδας του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα χαρακτηριστικά δηλώνει πως η εύρεση αυτών των ομαδικών τάφων δεν αποτελεί μονάχα μια εξιλέωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν αλλά και μια ανακούφιση για τις οικογένειές τους που επί χρόνια τους θεωρούν ως αγνοούμενους.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, σε όλη την Κολομβία υπάρχουν περισσότεροι από 51.000 αγνοούμενοι, και τα υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούν ίσως να αποτελούν και ένα εργαλείο για την ορθή καταγραφή της ιστορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης