Δεκάδες σκάφη, σημαίας Ταϊβάν, εισήλθαν το πρωί της Τρίτης εντός της ακτογραμμής διαφιλονικούμενων νησιών στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο πληροφορίες από το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo αναφέρει ότι ο μικρός στολίσκος αποτελείται κυρίως από αλιευτικά, τα οποία είναι γεμάτα σημαίες της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με το Associated Press, τα σκάφη συνοδεύονται από έξι πλοία της Ακτοφυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενέργεια αυτή σημειώνεται λίγες ώρες αφότου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Chikao Kawai, έφθασε στο Πεκίνο προκειμένου να έχει επαφές με Κινέζους αξιωματούχους ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση που θα αποφορτίσει το τεταμένο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί «μήλον της Έριδος» μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας καθώς είναι πλούσιο σε ψάρια, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εντός της ΑΟΖ του βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τα «Σενκάκου» (για τους Ιάπωνες) ή «Ουοτσούρι» (για τους Κινέζους) διεκδικούνται και από την Ταϊβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα διαφιλονικούμενα νησιά άνηκαν σε ιδιώτη, από τον οποίο το ιαπωνικό κράτος προχώρησε στην αγορά τους, προκαλώντας την έκρηξη του Πεκίνου. Όλα ξεκίνησαν το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου όταν Ιάπωνες ακτιβιστές αποβιβάστηκαν στα νησιά, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την πεποίθησή τους ότι αυτά ανήκουν στο ιαπωνικό κράτος.

Ακολούθησε σειρά διαμαρτυριών σε κινεζικές πόλεις, οι οποίες «αμαυρώθηκαν» από σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και μελών των δυνάμεων Ασφαλείας. Οι απειλές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έδιναν και έπαιρναν, με το Τόκιο να προχωρεί τελικά στην αγορά του νησιωτικού συμπλέγματος. Νέες, ακόμα πιο βίαιες, διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Κίνα, με τους διαδηλωτές να προκαλούν φθορές σε εργοστάσια και βιοτεχνίες ιαπωνικών συμφερόντων. Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού της ασιατικής χώρας, Yoshihiko Noda, ο οποίος ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της παραγωγής σε εργοστάσια ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών που βρίσκονται σε κινεζικό έδαφος. Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Κίνα έστειλε έναν μικρό στολίσκο πλοίων εντός της ΑΟΖ των διαφιλονικούμενων νησιών.

Διαβάστε επίσης:
Το Πεκίνο ακυρώνει συμβολικά τον εορτασμό επετείου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012, 12:08
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για τα νησιά Σενκάκου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012, 09:49
Ιαπωνία εναντίον Κίνας και στη μέση ο… Πανέτα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012, 11:14
Ήρθε η ώρα της προειδοποίησης από την Κίνα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012, 08:56
Η Ταϊπέι διαμαρτυρήθηκε στο Τόκιο για την αποβίβαση Ιαπώνων στις βραχονησίδες Σενκάκου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, 11:23
«Μήλον της Έριδος» για τρεις χώρες τα νησιά Σενκάκου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, 09:59
Ιαπωνία: Άφιξη ακτιβιστών σε διαφιλονικούμενα νησιά, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, 01:56

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης