Διάταγμα για τη διαδικασία αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία προωθεί η κυβέρνηση της χώρας, το οποίο καθορίζει κυρίως τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλέγεται η τοποθεσία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και επιβάλλει στις εταιρείες να χρηματοδοτούν μόνες τους τη μελλοντική διάλυση των σταθμών.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε οριστικά το διάταγμα που καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, για να επιστρέψουμε στην πυρηνική ενέργεια», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος για την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία υιοθετήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο, περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε -έπειτα από την καταστροφή στο Τσερνομπίλ- μέσω  του οποίου οι Ιταλοί την είχαν αποκηρύξει.

Οι εργασίες κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας θα ξεκινήσουν το 2013 και η παραγωγή ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το εν λόγω διάταγμα θα επιβάλλει επίσης στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς να αναλαμβάνουν το κόστος της διάλυσής τους, μόλις ολοκληρώνεται ο κύκλος τους, ενώ προβλέπει τη δημιουργία στην Ιταλία ενός κέντρου επεξεργασίας αποβλήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης