Η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, για διαφθορά αναβλήθηκε για τον Ιούνιο αφού το δικαστήριο δέχθηκε να εξεταστεί μια συνταγματική προσφυγή που κατατέθηκε από έναν από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις θα επαναληφθούν “γύρω στις 20 Ιουνίου”, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε “σοβαρό” το ερώτημα που τέθηκε από τον Ζαν-Ιβ Λε Μπορν, συνήγορο ενός πρώην διευθυντή του γραφείου του Ζακ Σιράκ. Αποφάσισε έτσι να το απευθύνει στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο γαλλικό δικαστικό σώμα, που μπορεί με την σειρά του να στραφεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνήγορος, με την υποστήριξη της εισαγγελίας, χαρακτηρίζει αφύσικο το γεγονός ότι κρίνονται τα γεγονότα με τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τότε που διαπράχθηκαν και επιπλέον θεωρεί πως έπρεπε να είχαν παραγραφεί ζητώντας από το δικαστήριο να επαληθεύσει πως όλα αυτά δεν αντιβαίνουν προς το Σύνταγμα.

Ο Ζακ Σιράκ, που είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται από δικαστήριο στη Γαλλία, διώκεται για μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που ανάγεται στη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Ο Σιράκ δεν παρουσιάστηκε χθες στο δικαστήριο κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Δεν ήταν παρών σήμερα, κατά την δεύτερη ημέρα της δίκης, και σκόπευε να εμφανιστεί αύριο, εφόσον η δίκη συνεχιζόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας περιλαμβάνει δύο πτυχές, η μία από τις οποίες εκδικάζεται στο Παρίσι και η άλλη στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η πτυχή της Ναντέρ δεν έχει σχέση με την συνταγματική προσφυγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης