Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην Τουρκία, κατά την οποία αναμενόταν να έχει συνομιλίες για τη σύγκρουση στη Συρία, αναβλήθηκε, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΞ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Η επίσκεψη αυτή μετατέθηκε σε μεταγενέστερη ημερομηνία» δήλωσε παράλληλα τουρκική διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο και η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας αναμενόταν να συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που η Άγκυρα αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση της βίας από την πλευρά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΙΚ).

Γράφοντας στην αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» που κυκλοφόρησε σήμερα, ο Ζαρίφ επικρίνει έντονα την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και παραδοσιακά σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Άγκυρα συνήψε τον Ιούλιο με την Ουάσινγκτον μια συμφωνία για το άνοιγμα των βάσεών της στην αμερικανική πολεμική αεροπορία για πλήγματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα και η Τεχεράνη έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά στην κρίση στη Συρία.

Το Ιράν είναι ο κύριος σύμμαχος στην περιοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στον οποίο η Τεχεράνη προσφέρει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη. Το Ιράν κατηγορεί επίσης την Τουρκία ότι επιτρέπει να περνούν στο συριακό έδαφος όπλα και αντάρτες από τα σύνορά της με τη Συρία.

Ο Ζαρίφ αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα τη Βηρυτό, ενώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο χθεσινή ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας, την επόμενη εβδομάδα ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης