Ο πρόεδρος του Σουδάν δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Νότιο Σουδάν, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ο Omar al-Beshir αποφάσισε να αναβάλλει επ’ αόριστον την επίσκεψή του στην Τζούμπα μετά από επίθεση που πραγματοποίησε ο στρατός του Νότιου Σουδάν εναντίον του Χέγκλιγκ, πετρελαϊκού συγκροτήματος στρατηγικής σημασίας», μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την ανεξαρτησία του νότιου τμήματος στις 9 Ιουλίου του 2011, οι εδαφικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κράτη παραμένουν, με τον «μαύρο» χρυσό να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα. Τόσο το Χαρτούμ όσο και η Τζούμπα επιδιώκουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές του Αμπιέι και του Νότιου Κορντοφάν, με τις συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο στρατούς να είναι αρκετά συχνές.

Παράλληλα, τα προβλήματα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα από το γεγονός πως σε αρκετές συνοριακές περιοχές ξεσπούν συνεχώς ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των φυλών για τον έλεγχο του νερού και του ζωϊκού κεφαλαίου.

Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: 12 νεκροί στρατιώτες έπειτα από συγκρούσεις, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 20:57
Συμφωνία «Κυρίων» ανάμεσα σε Σουδάν και Ν. Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012, 01:52
Φόβοι για 500.000 πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012, 19:09
Στο πλευρό των πληγέντων στο Ν. Σουδάν ο Ο.Η.Ε., Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012, 03:10

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης