Διακόπηκε στις 20:35 ώρα Ιταλίας (21:35 ώρα Ελλάδας) η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της ιταλικής γερουσίας που καλείται να αποφασίσει σχετικά με το εάν πρέπει να αποπεμφθεί από το σώμα αυτό του ιταλικού κοινοβουλίου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο εισηγητής της κεντροδεξιάς υπέδειξε την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πρόταση αυτή τα δύο δικαστήρια πρέπει να κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο νόμος Σεβερίνο, που προβλέπει την αποπομπή γερουσιαστών και βουλευτών εάν τους επιβληθούν οριστικές καταδίκες και ποινές φυλάκισης οι οποίες ξεπερνούν τα δυο χρόνια, συνάδει με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και αν πρέπει να εφαρμοσθεί στην περίπτωση του Μπερλουσκόνι.

Η επιτροπή της γερουσίας θα συνέλθει και πάλι αύριο στις 20:00 ώρα Ιταλίας (21:00 ώρα Ελλάδας), για να συνεχίσει την συζήτηση και να ψηφίσει επί των προτάσεων Αουτζέλο. Η 24ωρη αναβολή δόθηκε, κατά πληροφορίες, προκειμένου ο Ιταλός κεντροδεξιός γερουσιαστής να προβεί σε μια μικρή επεξεργασία και να κάνει προσθήκες στην εισήγηση. Σε περίπτωση που οι θέσεις του απορριφθούν από τα υπόλοιπα 22 μέλη της επιτροπής, ο Αουτζέλο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από εισηγητής.
Είναι σαφές πάντως ότι η κεντροδεξιά με την τακτική της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, πριν από την πιθανή αποπομπή του ηγέτη της, ενώ η κεντροαριστερά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Μετά την ολοκλήρωση της αποψινής συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στην γερουσία Ρενάτο Σκιφάνι ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, δηλώνοντας ότι «από την επιτροπή φτάνουν μηνύματα αδιαλλαξίας. Αν αύριο επισπευσθεί η ψηφοφορία επί των ενστάσεων του Αουτζέλο, όπως ζητούν επίμονα οι Δημοκρατικοί και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πιστεύω ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε λόγο, πλέον, για κυβερνητική πλειοψηφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης