Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναχώρησε πριν από λίγες ώρες με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One για την περιοδεία του στην Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη, όπου θα συμμετάσχει σε περιφερειακές διασκέψεις, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε αυτό το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου, ο Ομπάμα θα ξεκινήσει την Κυριακή την περιοδεία του από την Ταϊλάνδη, όπου θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι. Θα έχει επίσης μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Γινγκλούκ Σιναουάτρα, καθώς οι δύο χώρες γιορτάζουν 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Τη Δευτέρα, θα μείνει μόνο λίγες ώρες στη Μιανμάρ, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Θέιν Σέιν, και να ξαναδεί την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, την οποία πριν από δύο μήνες είχε δεχθεί στον Λευκό Οίκο. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη από έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ στη Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο Ομπάμα θα είναι επίσης ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Καμπότζη, όπου θα συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής της Ανατολικής Ασίας (EAS) και της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Επίσης, στο περιθώριο αυτών των συνόδων κορυφής, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, θα συνοδεύσει τον πρόεδρο Ομπάμα σε κάθε σταθμό αυτής της περιοδείας, που θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο κοινό τους ταξίδι, καθώς η ίδια είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, η οποία θα ξεκινήσει επισήμως στις 20 Ιανουαρίου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης