Στην εξακρίβωση των κινήτρων του δράστη, του 34χρονου άνδρα που άνοιξε πυρ σε ένα κτίριο γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον, έχει επικεντρώσει τις έρευνές της η αμερικανική αστυνομία ενώ πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί και την ευκολία με την οποία ο Άαρον Αλέξις κατάφερε να εκτελέσει το σχέδιό του.

Τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για το παρελθόν του Αλέξις και τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσίαζε θέτουν το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν ο 34χρονος Αφροαμερικανός από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας να μπει οπλισμένος στο κτίριο, στην καρδιά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σφαγή αυτή ήταν η χειρότερη που έχει σημειωθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από το 2009, όταν ένας ψυχίατρος σκότωσε 13 στρατιώτες στο Φορτ Χουντ του Τέξας.

«Πρόκειται για μία περιοχή με τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε πώς συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Πολεμικού Ναυτικού Ρέι Μέιμπας ανακοίνωσε ότι διέταξε να επανελεγχτούν όλα τα συστήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού και του σώματος των Πεζοναυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν γνωστό ότι ο Αλέξις είχε ασχοληθεί με τον διαλογισμό αλλά ταυτόχρονα είχε και κρίσεις θυμού. Είχε συλληφθεί το 2004 στο Σιάτλ επειδή πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου ενός μάστορα που είχε σταθμεύσει το όχημα μπροστά στο σπίτι του. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2010, συνελήφθη και πάλι, αυτή τη φορά στο Τέξας, επειδή πυροβόλησε στο ταβάνι της γειτόνισσάς του.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε από το 2007 μέχρι το 2011, είχε κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις για απρεπή συμπεριφορά και απείθεια. Όμως δεν κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του και έτσι αποστρατεύτηκε με τιμές, αποκάλυψε ένας αξιωματικός του Σώματος.

Ο πατέρας του, από την άλλη, υποστήριξε ότι ο 34χρονος «δυσκολευόταν να ελέγξει το θυμό του» και ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξις εργαζόταν ως ειδικός σε θέματα πληροφορικής για έναν υπεργολάβο που είχε αναλάβει να εγκαταστήσει το εσωτερικό δίκτυο του Πολεμικού Ναυτικού και των Πεζοναυτών. Για το λόγο αυτό, είχε λάβει «εξουσιοδότηση ασφαλείας προσωπικού» για να μπαίνει και να εργάζεται στο κτίριο 197, όπου το πρωί της Δευτέρας άνοιξε πυρ.

Το κίνητρο του δράστη παραμένει αδιευκρίνιστο μυστήριο και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) συνεχίζει τις εκκλήσεις της προς όποιον έχει κάποια πληροφορία «για τις πρόσφατες κινήσεις, τις επαφές και τις γνωριμίες του 34χρονου», να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης