Ακατάπαυστο για έβδομη ημέρα είναι το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στις πόλεις της Ουκρανίας, που δείχνουν μέχρι και σήμερα να αντιστέκονται, παρά τον όλο και αυξανόμενο αριθμό νεκρών και τραυματιών στρατιωτών και αμάχων.

Οι βομβαρδισμοί και κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν με μεγάλη ένταση σε Χάρκοβο, Μαριούπολη και Κίεβο. Η μέγγενη γύρω από τα αστικά κέντρα ώρα με την ώρα στενεύει, ενώ και οι επιθέσεις μέσα σε κατοικημένες περιοχές, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων, έχουν αυξηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανή εικόνα:

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανή εικόνα από εννέα κάμερες σε διάφορα σημεία του Κιέβου:

 

 

 

Αερομεταφερόμενες ομάδες εισέβαλαν στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής Telegram ο ουκρανικός στρατός, τα ξημερώματα αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του ο ουκρανικός στρατός έγραψε: «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο». «Σε εξέλιξη βρίσκεται μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών».

 

 

 

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Στην Ανατολική Ουκρανία, πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. 

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινά», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τα ξημερώματα. «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων Τετάρτη 2 Μαρτίου από τη «Liberation»

H «Liberation» έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένο χάρτη για το πώς έχει διαμορφωθεί η στρατιωτική κατάσταση το πρωί της Τετάρτης και στα τρία βασικά ενεργά μέτωπα. Στον χάρτη αποτυπώνεται η σταδιακή πρόοδος που σημειώνουν οι ρωσικές δυνάμεις, αν και διαπιστώνεται πως η πρόοδος αυτή είναι εντυπωσιακά αργή. Εκτός ίσως από τις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στα νότια και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Νότια και νοτιοανατολικά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την παραλιακή ζώνη έχοντας ενώσει την Κριμαία με την Χερσώνα και την Μαριούπολη. Η Αζοφική θάλασσα είναι πλέον υπό απόλυτο ρωσικό έλεγχο.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την πολιορκία του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει την περικύκλωση του Χάρκοβο στα βόρεια – βορειοανατολικά. Εξακολουθεί να μην καταγράφεται επιθετική δραστηριότητα με κατεύθυνση την Οδησσό (νότια).

Επιχείρηση εκκένωσης οργάνωσε το ελληνικό προξενείο Μαριούπολης

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει την Τετάρτη 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά, αποφασίστηκε να απομακρυνθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν την Τρίτη διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιούν, η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη στις 11:00. Η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα και οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε, και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την πρέσβειρα Σοφία Γραμματά ώστε να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή. Ωστόσο, ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης