Το κόμμα του Πέδρου Σάντσεθ κερδίζει 150 έδρες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, χωρίς ωστόσο να υπολογίζεται η επίπτωση της κρίσης στην Καταλονία.

Η έρευνα του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) πιστώνει ένα ποσοστό 32,2% στους Σοσιαλιστές, που εξασφαλίζουν 133-150 έδρες (από 28,6% και 123 βουλευτές τον Απρίλιο). Στο καλύτερο σενάριο για τον Σάντσεθ, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις προβλεπόμενες έδρες θα του έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, είτε με τη συνεργασία των αριστερών Podemos (14,6% και 37-45 βουλευτές, σύμφωνα με την έρευνα) είτε με τη βοήθεια των κεντροδεξιών Ciudadanos (10,6% και 27-35 βουλευτές). Οι Podemos στην ίδια δημοσκόπηση φαίνονται να αποκτούν και πάλι την τρίτη θέση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εκμεταλλευόμενοι την κλιμακούμενη αποδυνάμωση των Ciudadanos του Άλβερτ Ριβέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21 Σεπτεμβρίου-13 Οκτωβρίου, η CIS δίνει στο κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), ποσοστό 18,1% και 74-81 βουλευτές. Πρόκειται για μία, συγκριτικά, μεγάλη άνοδο των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (16,7% και 66 βουλευτές), χωρίς όμως το κόμμα του Πάβλο Κασάδο να φθάνει τον στόχο των 100 εδρών.

Την ίδια στιγμή, η δύναμη του ακροδεξιού κόμματος Vox, σύμφωνα με το CIS, φαίνεται να υποχωρεί στο 7,9% και να εκλέγει 14-21 βουλευτές από το 10,3% και τους 24 βουλευτές του Απριλίου, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της Mas Pais, του Ίνιγο Ερεχόν, που προέκυψε από τη διάσπαση των Podemos, δεν φαίνεται να κάνει την εντυπωσιακή είσοδο στο κοινοβούλιο που ανέμενε η ηγεσία του, καθώς στη σφυγμομέτρηση φέρεται να συγκεντρώνει ένα αναιμικό 2,9% και να εκλέγει μόλις 3-4 βουλευτές.

Ωστόσο, μολονότι έρχεται να ανατρέψει την εικόνα που τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίαζαν οι άλλες σφυγμομετρήσεις, οι οποίες κατεδείκνυαν κάμψη των ποσοστών του PSOE, η δημοσκόπηση της CIS περιέχει μία ισχυρή άγνωστη παράμετρο: την Καταλονία. Καθότι ο χρόνος διεξαγωγής της είναι στα πρόθυρα της ανακοίνωσης των ποινών κατά των Καταλανών πολιτικών, δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν στα ποσοστά της την επίπτωση που είχε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στην Καταλονία. Ούτε επίσης και τον αντίκτυπο της προεκλογικής εκστρατείας που δεν είχε ξεκινήσει κατά το διάστημα διεξαγωγής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης