Της Μαριάννας Μαρμαρά

Οι Γάλλοι είναι εξοικειωμένοι με τα ερωτικά τερτίπια των ηγετών τους από τη Λουδοβίκειο εποχή αναφέρουν οι αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν πως οι πολίτες θεωρούν την απιστία μια καθαρά ιδιωτική υπόθεση ακόμη κι αν πρόκειται και για τον ηγέτη τους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και σε νέα δημοσκόπηση που δείχνει την καταρρακωμένη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες μετά το ερωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε όταν την περασμένη Παρασκευή το περιοδικό Closer δημοσίευσε φωτορεπορτάζ από την ερωτική φωλίτσα του Φρ. Ολάντ με τη Γαλλίδα ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση για λογαριασμό  του «Nouvel Observateur» δείχνει ότι η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου ανέβηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε στο 26%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 10 και 11 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.018 ενηλίκων. Δεύτερη δημοσκόπηση του Ifop έδειξε την Κυριακή ότι το 77% των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρεί τον ερωτικό δεσμό ιδιωτικό θέμα.

Όλα αυτά έρχονται ελάχιστη ώρα πριν την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Από ό,τι φαίνεται όμως, η συνέντευξη θα μετατραπεί σε «ερωτική» αρένα για τον Φρανσουά Ολάντ, με ενδεικτικότερο δείγμα τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν κάνει αίτηση για διαπίστευση. Σημειώνεται ότι αρχικά, επρόκειτο να παραβρεθούν περίπου 500 δημοσιογράφοι, ενώ τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 1.000! Μάλιστα, το ενδιαφέρον έγινε ακόμη υψηλότερο, όταν την Κυριακή ακόμη μία αποκάλυψη έδωσε στο ερωτικό σκάνδαλο άλλες διαστάσεις. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των Mediapart και Le Point επιβεβαιώνουν με ρεπορτάζ τους ότι το διαμέρισμα που είχαν μετατρέψει ο Ολάντ και η Γκαγιέ σε ερωτική φωλίτσα είναι ιδιοκτησίας ανθρώπων που συνδέονται με την κορσικανή μαφία. Aν και την επομένη, ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δήλωσε στο France tv info και στο Γαλλικό Πρακτορείο «σοκαρισμένος» από την είδηση και την διέψευσε κατηγορηματικά, αυτό δεν φαίνεται να καλμάρει τα πεινασμένα γαλλικά ΜΜΕ και όχι μόνο…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την καυτή πατάτα της οικονομίας ή ένα ερωτικό σκάνδαλο με άρωμα μαφίας που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος; Αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές στη χώρα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τη χειρότερη στιγμή για το σοσιαλιστή πρόεδρο, ο οποίος ήλπιζε να γυρίσει τη σελίδα ενός καταστροφικού 2013, το οποίο σηματοδοτήθηκε κυρίως από την αδυναμία του να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την ανεργία. Ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων για τη νέα κοινωνική και φιλελεύθερη οικονομική πολιτική του, τις μεγάλες γραμμές της οποίας είχε παρουσιάσει στις 31 Δεκεμβρίου, ο Ολάντ βρίσκεται τώρα μπλεγμένος σε ένα κωμειδύλλιο που προκαλεί αμηχανία στην παράταξή του, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως απαξιώνει το λειτούργημα του ηγέτη της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης δείχνουν να έχουν αναπτερώσει την αρκετά πεσμένη δημοτικότητά του. Τώρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου και οι άνθρωποι του Γάλλου προέδρου «κάνουν τον σταυρό τους», οι ερωτήσεις να μην περιστρέφονται αποκλειστικά από τα ερωτικά τερτίπια του Φρανσουά Ολάντ. Πάντως, εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας στη Γαλλία, όπως η Libération, τονίζουν ότι ο πρόεδρος πρέπει να κλείσει αμέσως την πόρτα σε ερωτήσεις γύρω από το ειδύλλιο, καθώς άλλα είναι τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την γαλλική κοινωνία, η οποία δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται.

Διαβάστε επίσης Έρωτας με άρωμα μαφίας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014, 19:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης