Η ιαπωνική κυβέρνηση επέτρεψε σήμερα στη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, να ανοίξει τις πόρτες ενός από τους αντιδραστήρες του, όμως ίχνη ραδιενεργών στοιχείων αναμένεται να διαρρεύσουν.

Η ιαπωνική Πυρηνική και Βιομηχανική Υπηρεσία και η Tokyo Electric Power Co (TEPCO) δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την TEPCO τα επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα 1 είναι χαμηλά, οπότε το άνοιγμα της πόρτας δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα. Η εταρεία ενημέρωσε την τοπική κυβέρνηση για τα σχέδιά της αφού πήρε την άδεια της Υπηρεσίας. Επίσης η ιαπωνική κυβέρνηση ενημέρωσε άλλες χώρες για την κίνηση αυτή.

Η TEPCO δήλωσε ότι ακόμα κι αν διαρρεύσουν ραδιενεργές ουσίες από το κτίριο, τα ποσοστά ραδιενέργειας μέσα στον αντιδραστήρα θα είναι πολύ κάτω από 1 μιλισιβέρτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Εργάτες αναμένεται να εισέλθουν στο κτίριο του αντιδραστήρα 1 περίπου στις 04:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) για να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη εργάτες τοποθέτησαν σωλήνες οι οποίοι συνδεόυν το κτίριο του αντιδραστήρα 1 με έναν εξαερισμό με στόχο να φιλτράρονται οι ραδιενεργές ουσίες ώστε να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και οι εργάτες να μπορέσουν να εισέλθουν στο κτίριο χωρίς να κινδυνεύουν.

Αφού μέτρησε τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα που βγαίνει από το κτίριο η TEPCO αποφάσισε ότι είναι ασφαλές να ανοίξει τις πόρτες που ενώνουν το κτίριο του αντιδραστήρα με ένα διπλανό.

Τώρα οι εργάτες θα μπορέσουν να εισέλθουν και να ξεκινήσουν να τοποθετούν ένα νέο σύστημα ψύξης για τον αντιδραστήρα.

Εντωμεταξύ η θερμοκρασία στον αντιδραστήρα 3 έχει αρχίσει πάλι να αυξάνεται και σήμερα έφτασε τους 202 βαθμούς Κελσίου από 163 που ήταν χθες Σάββατο. Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας η θερμοκρασία είναι περίπου 286 βαθμοί, σύμφωνα με το Kyodo.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης